fbpx
Сьогодні
17:32 20 Кві 2021

Як у Німеччині охороняють дерева, які завалилися від старості

У Німеччині охороняють дерева, які завалилися від старості чи блискавки.

Про це повідомляє телеведуча та співачка Анжеліка Рудницька.

"У Німеччині шанобливо ставляться до лісу. Німці люблять свій ліс і свої дерева. Вони не займаються "санітарними рубками" і вивезенням з лісу мертвої деревини. Мертва деревина в лісі вважається навіть більш живою, аніж коли вона була зростаючим деревом – бо вона кипить життям, в ній живуть сотні організмів! В мертвій деревині лісів, уявіть собі, мешкає одна третина лісового біорізноманіття", – розповідає вона.

На одному гектарі лісу в Німеччині може перебувати від 100 до 200 куб. м. мертвої деревини. Для порівняння: санправилами в лісах України дозволяється утримувати лише до 5 куб. м. "мертвої" деревини на гектар. Тому (зокрема) ліси в Україні хворіють, а в Німеччині вони здорові та величні.

Старі, дуплисті дерева, хмиз і особливо дерева, що впали забезпечують лісову фауну житлом, а представників флори і безхребетних, зокрема гриби – їжею.

"Недарма у Німеччині навіть "мертві" дерева, що давно загинули, підпадають під охорону. Навіть у парках! Так, у парках. Ба більше: старі дерева, що загинули природним чином, наприклад, від удару блискавки, в Німеччині оголошуються пам'ятками природи, захищаються огорожею ще й охоронними табличками на додачу. На табличці, зокрема, також пишеться про те, наскільки цінна "мертва" деревина для екосистеми лісу та історія конкретного дерева. На фото: Мюнстер, університетський парк. Все добре видно. Це, до речі, центр міста", – наголосила вона.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: