fbpx
Сьогодні
12:50 18 Кві 2021

Росія готує відповідь на видворення своїх дипломатів із Чехії

Російські посадовці обіцяють пропорційну відповідь на висилку 18 дипломатів з Праги у зв'язку зі звинуваченнями в організації російськими агентами вибуху на складах боєприпасів у комплексі Врбетице в 2014 році.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Голова комітету Держдуми Росії з міжнародних справ Леонід Слуцький підкреслив, що "висилка 18 співробітників дипмісії – серйозний удар по двосторонніх відносинах з Росією". "Як і прийнято в таких випадках, заходи у відповідь з нашого боку обов'язково будуть", – сказав він.

МЗС Росії назвало "фокусами" рішення країни про висилку і попередило про наслідки. "Празі добре відомо, що піде за подібними фокусами", – сказала журналістам офіційна представниця МЗС РФ Марія Захарова.

Перший заступник голови комітету Ради Федерації з міжнародних справ Владімір Джабаров назвав абсурдними заяви Праги про причетність розвідників РФ до вибуху і заявив, що відповідь Росії на висилку її 18 дипломатів має бути пропорційно.

"Я навіть не знаю, скільки тут у них народу працює, посольство Чехії невелике. Може бути, потрібно діяти за процентним співвідношенням кількості працюючих в посольстві", – зазначив він.

Водночас, російське дипломатичне джерело натякнуло агентству "Интерфакс", що може йтися і про закриття посольства Чехії.

За його словами, у Празі, "мабуть, вирішили закрити своє посольство в Москві". У дипломатичній практиці, коли одна держава ухвалює рішення про висилку дипломатів, це зазвичай тягне за собою дзеркальну відповідь країни, у якій вислані дипломати працювали. Те саме стосується роботи дипломатичних місій.

Нагадаємо, 17 квітня Чехія повідомила, що висилає з країни 18 дипломатів посольства Росії в Празі, пов'язаних з російськими спецслужбами.

Причиною таких заходів стала підозра в причетності Головного управління Генштабу Росії до вибухів складів боєприпасів у Врбетіце у 2014 році.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: