fbpx
Сьогодні
13:36 17 Кві 2021

У МЗС відкидають звинувачення Росії щодо передачі секретних даних українським консулом

Український дипломат не був причетний до якихось баз даних і "йдеться про брутальну провокацію з боку російських спецслужб на тлі загального загострення ситуації з російського боку, яка спостерігається в усіх сферах взаємодії з державою-агресором.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін в ефірі телеканалу "Україна 24" в суботу.

Єнін наголосив, що український консул не причетний до отримання секретної інформації з баз правоохоронних органів РФ, яке йому інкримінують правоохоронні органи Росії.

"Хотів би ще раз наголосити, що зазначені дії російських правоохоронних органів є нічим іншим, як грубою провокацією, грубим порушенням усіх норм Віденських конвенцій. Нашого дипломата у жодному разі не мали затримувати. Ба більше, він не був причетний до тих дій, які йому інкримінують російські чиновники", – сказав він в ефірі телеканалу.

Зазначається, що найближчим часом Міністерство закордонних справ України визначиться із симетричною відповіддю РФ на затримання українського консула в Санкт-Петербурзі, згідно з наявною практикою в таких ситуаціях.

"Безумовно, найближчим часом Міністерство закордонних справ визначиться із симетричною відповіддю згідно з наявною практикою в таких ситуаціях", – сказав він.

Заступник міністра зауважив, що український консул перебуває на території української консульської установи, і найближчим часом МЗС буде вирішувати питання про його повернення додому.

Єнін додав, що російська сторона, як і будь-яка інша держава – член Віденської конвенції, має право на оголошення тієї чи іншої особи небажаною.

"Але зазначені кроки російської сторони зустрінуть найрішучішу відсіч з української сторони, і ми вже опрацьовуємо модальності симетричної відповіді російській стороні", – заявив він.

Водночас заступник міністра повідомив, що консульська установа України в Петербурзі забезпечена в кадровому і технічному плані.

"Ми сподіваємося, що цей інцидент мінімально вплине на нормальне функціонування нашої установи. Хоча про яке нормальне функціонування установи може йти мова, коли буквально два місяці тому українського прикордонника було поранено ножем, і ті особи з російського боку, які були зобов'язані забезпечувати захист і недоторканність українських представників, як і цієї установи загалом, просто упустили цей момент?"- зазначив заступник голови МЗС.

Єнін поінформував, досі Україні не відомо про результати відповідного кримінального провадження з російської сторони.

"Ми постійно стикаємося також і з іншими провокаціями з російського боку. Саме тому ми максимально мобілізували всіх наших дипломатичних і консульських представників, як у Санкт-Петербурзі, так і в інших дипломатичних і консульських установах, і продовжуємо нести службу відповідно до завдань, поставлених урядом нашої держави", – наголосив заступник глави МЗС України.

Нагадаємо, вранці 17 квітня у росЗМІ поширилася інформація про затримання у Санкт-Петербурзі консула Генерального консульства України Олександра Сосонюка.

ФСБ Російської Федерації підтвердила затримання консула Генерального консульства України Олександра Сосонюка та зазначила, що його затримали "при передачі закритої інформації з баз російських правоохоронних органів".

Згодом речник МЗС Олег Ніколенко розповів, що українського дипломата протримали у ФСБ декілька годин і наразі він знаходиться в українській дипустанові.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: