fbpx
Сьогодні
13:19 17 Кві 2021

Сьогодні Велика Британія прощається з принцом Філіпом: за церемонією буде спостерігати весь світ

У суботу, 17 квітня, королівська родина прощається із чоловіком королеви Єлизавети II принцом Філіпом, який помер 9 квітня у віці 99 років.

Про це пише BBC Україна.

Урочистий королівський похорон відбудеться в суботу, 17 квітня, в каплиці Святого Георгія при королівському Віндзорському замку під Лондоном. Початок – о 15:00 за британським літнім часом, це 17:00 за Києвом. Церемонію транслюватимуть по телебаченню.

Тіло принца Філіпа наразі спочиває у приватній каплиці Віндзорського замку. У день похорону труну принесуть до входу в палац і помістять в Land Rover – автомобіль, який принц Філіп сам в 2016 році допоміг модифікувати.

Згідно з обмеженнями, що діють в Британії через пандемію коронавірусу, на похороні можуть бути присутні не більше 30 людей з дотриманням соціальної дистанції.

До списку гостей увійшли члени родин королеви та герцога Единбурзького, зокрема троє його німецьких родичів.

Принц Гаррі візьме участь у церемонії прощання зі своїм дідом, вагітна дружина Гаррі Меган Маркл за рекомендацією лікаря залишилася у США.

Гості зберігатимуть соціальну дистанцію та носитимуть маски.

План поховальної церемонії

О 16:45 за Києвом розпочнеться жалобна процесія. Поруч з катафалком йтимуть королівські морські піхотинці та представники інших військ, до яких мав стосунок принц Філіп.

За труною підуть члени королівської родини, зокрема принци Чарльз, Ендрю, Едвард та принцеса Анна, а також онуки – принци Вільям і Гаррі. До них приєднаються син принцеси Анни Пітер Філіпс, її чоловік віцеадмірал Тім Лоуренс, граф Сноудон.

План церемонії поховання принца Філіпа

За ними йтимуть члени штабу покійного герцога, зокрема його особистий секретар, бригадний генерал Арчі Міллер Бейкуелл, офіцер особистої охорони, два пажі і два камердинери.

Сама королева приїде до каплиці окремо.

Уздовж дороги, по якій провезуть тіло принца, вишикуються службовці королівського флоту, морської піхоти, горян, четвертого батальйону королівського полку Шотландії і ВПС.

Для герцога, який служив на флоті, збройні сили були завжди важливими, тому їхні представники будуть учасниками церемонії, а вищі військові посадовці – серед гостей.

На галявині біля східної частини замку загін королівської кінної артилерії дасть салют з гармат, а у Вартовій вежі у західній частині задзвонять у дзвони.

План церемонії поховання принца Філіпа

Службу в каплиці Святого Георгія проведуть її настоятель архієпископ Кентерберійський. На церемонії в каплиці будуть лише члени королівської родини та особистий секретар принца Філіпа. Решта учасників процесії залишаться зовні. Після церемонії тіло принца поховають у королівській усипальниці.

О 15:00 за британським часом (17:00 за Києвом) у Британії відбудеться хвилина мовчання.

Британців просять не під'їжджати до замку під час церемонії. Для висловлення співчуття королівській сім'ї відкрили спеціальний сайт.

Період національної жалоби в Британії закінчується в день похорону. Прапори на всіх державних будівлях у країні приспущені до 8 ранку наступного дня.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: