fbpx
Сьогодні
22:33 17 Кві 2021

Чехія висилає 18 російських дипломатів

Чеська Республіка оголосила в суботу, що висилає 18 російських дипломатів, яких вона впізнала як шпигунів у справі, пов'язаній з величезним вибухом на складі боєприпасів у 2014 році.

За словами міністра закордонних справ країни Яна Гамачека, ці люди були ідентифіковані як співробітники ГРУ і Служби зовнішньої розвідки (СЗР), пише ДТ.

Дипломатам дали 48 годин на те, щоб покинути Чехію.

Міністр внутрішніх справ зазначив, що 18 співробітників російського посольства були явно ідентифіковані як російські військові шпигуни і їм було наказано покинути країну протягом 48 годин.

Прем'єр-міністр Андрій Бабіш заявив, що цей крок заснований на «недвозначних доказів», наданих чеської розвідкою і службами безпеки, які вказують на причетність російських військових агентів до масового вибуху в східному місті, в результаті якого загинули «два невинних батька».

«Чеська Республіка є суверенною державою і має адекватно відреагувати на ці безпрецедентні відкриття», – сказав Бабіш.

Вибух стався 16 жовтня 2014 року на складі в місті Врбетіце, де зберігалося 50 тонн боєприпасів, у результаті чого загинули двоє постраждалих. Ще один вибух 13 тонн боєприпасів стався на складі 3 грудня того ж року.

Бабіш сказав, що президент Мілош Земан, відомий своїми проросійськими поглядами, був проінформований про розвиток подій і «висловив нам абсолютну підтримку».

Він сказав, що розслідування цієї справи ще не завершено, але подякував сили безпеки країни за їх «професійну роботу».

Гамачек сказав, що це справа завдасть серйозної шкоди чесько-російських відносин.

«Ми знаходимося в аналогічній ситуації, як Великобританія в разі спроби отруєння в Солсбері в 2018 році», – сказав Хамачек.

У цьому випадку Великобританія вислала десятки російських дипломатів після того, як російські агенти використовували нервово-паралітичну речовину радянської епохи, щоб отруїти колишнього російського шпигуна і його дочка, які жили в англійському місті Солсбері.

Посольство Росії в Празі повідомило, що чеська сторона повідомила російську про висилку співробітників дипмісії, передає «Інтерфакс».

«Так, чеська сторона нас повідомила. Посла викликають сьогодні в МЗС Чехії», – відзначили в посольстві.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: