fbpx
Сьогодні
15:05 16 Кві 2021

Нардепи підтримали закон про декретну відпустку для чоловіків

Фото: sluga-narodu.com

Верховна Рада у другому читанні схвалила закон, який розширить можливості чоловіків у догляді за дітьми.

Про це повідомляє "Громадське".

Документ підтримали 269 народних депутатів.

Цей закон дозволяє взяти одноразову оплачувану відпустку на 14 календарних днів:

  • чоловіку, дружина якого народила дитину;
  • батьку дитини, що не перебуває в зареєстрованому шлюбі з матір'ю дитини, але разом із нею проживає, пов'язаний побутом, взаємними правами та обов'язками;
  • бабусі, дідусеві або іншому повнолітньому родичеві дитини, який фактично доглядає за дитиною (якщо мати або батько виховує дитину самостійно).

Таку відпустку зможе отримати один із батьків на вибір.

Окрім цього, чоловіки, які мають дітей віком до 14 років або дитину з інвалідністю, матимуть змогу просити про скорочення тривалості робочого часу за власний кошт.

У пояснювальній записці законопроєкту йдеться, що цей документ має "усунути законодавчі прогалини, які обмежують права чоловіка на відпустку для догляду за дитиною; створити передумови для посилення ролі батька у процесі вихованні дітей та розвитку відповідального батьківства в Україні".

Довідка

Наразі право батька піти в декретну відпустку для догляду за дитиною закріплене в Кодексі законів про працю України (ст. 179). Якщо чоловік правильно подав заяву, то компанія зобов'язана відпустити його в декрет.

Однак такою відпусткою батько може скористатися лише в тому разі, якщо мати дитини вийшла на роботу або тривалий час перебуває в лікарні.

Як зазначали в Мінсоцполітики, станом на 1 січня 2019 року матеріальну допомогу після народження дитини з понад мільйона людей отримали 15 тисяч чоловіків.

Сталося це саме тому, що такі виплати оформлюються на батьків у декреті.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: