fbpx
Сьогодні
11:20 16 Кві 2021

Будівництво "Північного потоку-2" це питання війни, в якій може програти не лише Україна, – Зеленський

фото: Офіс президента

Будівництво "Північного потоку-2" є не питанням бізнесу Європи і Росії, а питанням енергетичної війни, в якій може програти не лише Україна.

Про це заявив Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю французькому виданню Le Figaro, переклад повного тексту якого опубліковано на сайті Офісу президента.

Він зазначив, що на добудову газогону впливають два чинники – позиція США і єдність європейських країн.

"Я вважаю, що санкційна політика США допоможе Україні, і вдячний їм за це. І тут у них відкрита позиція. У європейських країнах різна позиція. Росія користується цим. Це енергетична війна. Як і в будь-якій війні, не можна воювати, якщо немає єдності. Хтось точно програє. Якщо "Північний потік – 2″ добудують – не лише Україна програє", – сказав Зеленський.

Він зауважив, що це може стати прецедентом і провів паралель з окупованими територіями України, бо "якщо люди визнають і звикають, з цим живуть, то, значить, так можна".

На переконання Президента, якби у ситуації з Абхазією, Нагірним Карабахом, Придністров'ям світ сказав "так не можна", не було б окупації Росією Криму і частини Донбасу.

"Північний потік" – це інший удар, енергетичний… Так само з газом, продовольча війна…Так само – війна вакцин, коли немає постачання вакцин тій чи іншій країні, і тебе шантажують цим. Це і є гібридна війна. Тому яка різниця, які війська воюють проти тебе? Треба пам'ятати – це ("Північний потік" – ред.) не питання бізнесу. Бізнесу Європи й Росії. Ні, це питання війни", – заявив Президент України.

Як повідомляла Рубрика,1 квітня у Німеччині Федеральне відомство з морського судноплавства та гідрографії (BSH) відхилило заперечення екологічних організацій, підтвердивши свій дозвіл на продовження робіт з прокладання труб у межах проєкту "Північний потік-2" дном Балтійського моря.

За даними компанії Nord Stream 2 AG, на цей час прокладено 2339 км з 2460 км, що становить 95% всієї довжини газопроводу "Північний потік-2".

Рік тому завдяки американським санкціям будівництво газопроводу "Північний потік-2" було призупинене, однак російська сторона поновила роботи власними силами за згодою німецької сторони.

Україна виступає проти будівництва цього газопроводу.

Його противниками також є США, Польща і країни Балтії.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: