fbpx
Сьогодні
00:52 14 Кві 2021

Вчені створили "розумне вікно" для захисту від сонця

Інженери розробили «розумне вікно» з автономним живленням, яке допоможе заощадити на кондиціонері.

Як повідомляє «Новое время», вікно саме стає матовим або прозорим і може працювати кілька днів без підзарядки.

Відзначається, що вікно змінює кількість сонячного світла, яке надходить в кімнату. Для цього воно стає більш непрозорим, блокуючи ультрафіолетові промені і інфрачервоне світло. Вікно також самостійно генерує електрику за допомогою механічної енергії і променевої енергії світла.

Розробники стверджують, що одним з головних переваг їхнього винаходу є енергоефективність. Влітку сонячні промені проникають в кімнату і нагрівають її. Для охолодження зазвичай використовують кондиціонер або вентилятор. Але впоратися з цим може і саме «розумне вікно» – воно просто не пропускає сонячні промені в кімнату і не дає їй нагрітися.

Також такі вікна допоможуть «закритися» від вулиці або співробітників в офісі, змінити прозорість вікон одним натисканням кнопки. Смарт-вікна, які популярні зараз, мають кілька недоліків: високий рівень матовості навіть будучи в «прозорому» стані і необхідність у доволі великій  кількості енергії, щоб перемикатися між різними станами стекол.

Щоб вирішити цю проблему, розробники використали рідкі кристали з полімерною дисперсією. Для живлення вікон використали трибоелектричний наногенератор – TENG.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: