fbpx
Сьогодні
18:49 13 Кві 2021

На Донеччині планують відкрити консульство Латвії

Посол Латвії в Україні Юріс Пойканс повідомив, що в Слов'янську планується відкриття консульства Латвії, а також розширення співпраці з Донецькою і Луганською областями.

Про це він розповів у великому інтерв'ю для Рубрики.

"Відкриття консульства буде і, звичайно, ми надаємо цьому дуже великого значення, адже потрібна якась людина, яка координує співпрацю зі Сходом. А у нас за останні роки співпраця була тісною", – говорить Пойканс.

За його словами, коли ходиш вулицями Краматорська і Слов'янська, немає відчуття, що там буквально щось руйнується. Тому для Латвії важливо дати інші шляхи співпраці та розвитку для Донбасу, крім надання гуманітарної допомоги.

"За ці роки ми уклали дві угоди про побратимство. Місто Огре – на сході від Риги – уклало угоду з Попаснянською ОТГ – це зовсім близько до зони військових дій і до зони розмежувань. Потім, місто Салдус – це на заході Латвії, уклав угоду з Бахмутом. Для Бахмута це було взагалі перше місто-побратим. І ми розглядаємо ці відносини в двосторонньому напрямку. Круто, що вони не побоялися поїхати так далеко, де не всі українці бували, і що вони вийшли на цей рівень побратимства. Цим ми не закінчуємо: наприклад, нещодавно ми провели переговори в Краматорську", – говорить посол.

Окрема стаття – це відносини між університетами. У Краматорській машинобудівній академії працює випускниця латвійського університету. У них вже дві угоди про співпрацю. Посол побував також у Донбаській педагогічній академії в Слов'янську.

"Ми хочемо виводити Донбас на міжнародне співробітництво, щоб люди не жили військовими сотками та гуманітарною допомогою. Я розумію, що вони теж хочуть людського спілкування. Влітку ми передавали в Слов'янську районну лікарню систему для проведення операцій. Важливо дати жителям Донбасу відчуття, що вони не одні, а з однією тільки гуманітарною допомогою цього не зробити. Тому ми хочемо виходити на інші рівні, і тут створення почесного консульства – це відразу зв'язок з місцевою адміністрацією, бізнесом і так далі. Це питання не закривається, але через ковід все працює набагато повільніше. Я сподіваюся, це вдасться зробити протягом цього року", – підсумував Пойканс.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: