fbpx
Сьогодні
Фото 22:14 13 Кві 2021

У Києві старі покришки викинули в поле замість необхідної утилізації

У Деснянському районі Києва між вулицями Закревського та Пухівською у поле почали звозити старі покришки, хоча їх потрібно безпечно утилізувати, повідомляє депутатка Київради Аліна Михайлова у Facebook. Раніше Деснянська РДА повідомляла, що старі шини почали прибирати зі дворів житлових будинків, де ними огороджували клумби.

"Наразі всі колеса по місту прибираються та мають бути утилізовані. Але хтось кудись не довіз та вивіз їх нам на "заднє подвір'я" міста, яке хочуть перетворите на звалище та кладовище відходів, замість того щоб створювати там парки та рекреаційні зони", – йдеться в дописі.

Також депутатка зауважує, що на території поля вже викопаний котлован для захоронення гуми.

«Утилізація» гуми в житловому районі?На фото ви бачите захоронення гуми в полі в Деснянському району (між…

Posted by Alina Mykhailova on Sunday, April 11, 2021

За даними телеканалу "Київ", на звалищі зараз понад 174 автопокришки.

Місцеві мешканці вважають, що це саме ті шини, які комунальники прибирали з дворів Деснянського району.

Шини після збору мали утилізувати, оскільки вони становлять загрозу для якості ґрунту та повітря.

А колишній виконуючий обов'язки Голови Держекоінспекції України Єгор Фірсов опублікував допис із фото, де автомобільні покришки спалюють просто неба.

Ви колись бачили ідіотів? Я покажу їх Вам. Ось так, як на фото, муніципальні чиновники Києва утилізують автомобільні…

Posted by Єгор Фірсов on Sunday, April 11, 2021

Кияни у коментарях також зауважують, що гумові шини скидають до однієї купи і в інших місцях.

Кто знает, как будут утилизировать все эти шины?Киев без цензуры 🇺🇦

Posted by dtp.kiev.ua on Thursday, April 8, 2021

У чому небезпека старих шин?

Відпрацьовані автомобільні шини відносяться до четвертого класу небезпеки. Вони являють собою з'єднання поліароматичних вуглеводнів і канцерогенних речовин, що володіють високим рівнем токсичності.

При зношуванні автомобільні шини виділяють високотоксичний пил, вдихання якого сприяє розвитку ракових захворювань. У шинному пилі у великій кількості присутній дуже шкідливий канцероген – бензопірен.

Вміст хімічних речовин в поширюваних мікрочастках набагато вище, ніж у вихлопних газах автомобільного двигуна. Використані і викинуті покришки розкладаються в землі більше ста років, при цьому відбувається забруднення ґрунту, вимивання токсинів і канцерогенних речовин ґрунтовими водами. При високій температурі повітря так само відбувається виділення високотоксичних сполук. Під час горіння покришок виділяється кіптява і сірчиста кислота.

Використання шин на дитячих майданчиках – шкода для здоров'я малечі. При нагріванні на сонці у повітря випаровуються небезпечні канцерогени.

В 1 тонні відпрацьованих шин міститься близько 700 кг гуми, яку можна використати для виробництва палива, гумотехнічних виробів і будівельних матеріалів. Водночас, якщо спалити 1 тонну відпрацьованих шин, в атмосферу потрапить 270 кг сажі і 450 кг токсичних домішок й газів.

Технологія утилізації покришок набагато вигідніше з будь-якої точки зору, ніж старі методи спалювання, складування і закапування. Більш ніж три чверті всіх шин у світі складаються з синтетичного каучуку, що видобувається з нафти. Остання відноситься до категорії невідновлюваних ресурсів. Переробка відпрацьованих покришок здатна значно скоротити споживання цінних корисних копалин

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: