fbpx
Сьогодні
13:44 13 Кві 2021

Голова МЗС Кулеба прокоментував зустріч з генсеком НАТО

Україна віддана дипломатичним і політичним засобам вирішення конфлікту на сході нашої держави, але разом із західними партнерами прагне уникнути помилок 2014 року і не дозволить Росії застати державу зненацька.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на спільній пресконференції з генеральним секретарем НАТО Йєнсом Столтенбергом у Брюсселі, повідомляє "Укрінформ".

"Сьогодні ми зібралися для того, щоб запобігти тим помилкам, які були зроблені у 2014 році, коли Росія діяла дуже швидко і втілила свої військові цілі на Донбасі та в Криму, поки західні партнери вирішували, як реагувати. Росія цього разу не зможе знову застати нас зненацька. Україна і наші партнери залишаються сильними. Ми не будемо втрачати час. І якщо Москва розпочне нову спіраль насильства або діятиме безрозсудно, це буде їй дорого коштувати", – сказав Кулеба.

Водночас він наголосив, що Україна не хоче війни і не планує ніякого наступу або ескалації.

"Україна віддана дипломатичним і політичним засобам вирішення цього конфлікту", – запевнив очільник МЗС.

Він поінформував, що на зустрічі з генеральним секретарем Йєнсом Столтенбергом обговорив, як НАТО і союзники можуть підтримати Україну в нинішніх обставинах.

"Я також порушу це питання на зустрічі Комісії Україна-НАТО… Україна і її союзники можуть багато зробити, щоб запобігти нарощуванню Москвою напруженості й захистити українські кордони", – переконаний міністр.

Кулеба вважає, що нині є всі інструменти, щоб зупинити просування російської агресії та зобов'язати Росію звільнити тимчасово окуповані українські території.

"Ви питаєте мене, як далеко Росія може просунутися? Хочу відповісти: я нічого не виключаю, але я вірю, що в нас є зараз усі інструменти не тільки щоб запобігти, щоб Росія хоч один крок уперед зробила, а також примусити Росію вивести свої війська з окупованої території. Україна може знову відновити свій суверенітет по всьому своєму кордону", – сказав Кулеба.

Він нагадав, що у 2014 році не можна було уявити, що Росія просуватиметься так далеко на східну частину Донецької й Луганської областей і у Крим.

"Росія, згідно зі своїми стратегіями, хотіла розділити Україну навпіл і створити "Новоросію". Цей план не був здійснений, і це – завдяки контрзаходам України і жертвам військових", – нагадав міністр.

Кулеба наголосив, що міжнародні партнери і союзники України відіграли велику роль для того, щоб зупинити Росію "там, де вона перебуває зараз".

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: