fbpx
Сьогодні
16:28 12 Кві 2021

Звільнення Тупицького: у "Слузі народу" пояснили, хто повинен поставити крапку у справі

Указ президента Зеленського про звільнення глави КСУ Олександра Тупицького оскаржили в Конституційному суді. Відповідне подання направили нардепи з "Батьківщини" і "Європейської солідарності".

Ситуацію прокоментувала народна депутатка від "Слуги народу" Ольга Совгиря, пише "Україна 24".

"Депутати оскаржують укази президента. Суддю Тупицького вони не захищають, у поданні ясно про це сказано, що у депутатів є серйозні зауваження до діяльності голови КСУ, але на їхню думку, юридично є питання і до указу президента.

Конституційні кризи, які бувають і в інших країнах, виникають саме тому, що немає однозначних юридичних відповідей на певні запитання. Тому іноді доводиться використовувати такі інструменти, як політична доцільність", — сказала вона.

Совгиря розповіла, яких подальших дій варто очікувати від учасників ситуації.

"Я сподіваюся, що це питання все-таки вирішить Верховний суд. КСУ, на мою думку, не повинен відкривати провадження щодо конституційності указів президента, тому що частина з них взагалі вичерпала свою дію (зокрема, укази про відсторонення Тупицького з посади). Щодо скасування інших указів, там є індивідуальна дія, а КСУ неодноразово висловлював позицію, що акти індивідуальної дії не підлягають перевірці на предмет конституційності. Хоча КСУ трохи плутається в позиціях. Так що останнє слово має сказати Верховний суд", — сказала вона.

Сьогодні Тупицького не впустили на засідання КСУ, яке він скликав через указ Зеленського.

Як повідомляла Рубрика, кримінальну справу Державне бюро розслідувань (ДБР) відкрило стосовно Тупицького за фактом вчинення самоправства.

Крім того, 2 березня голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков направив до суду два протоколи про адміністративне порушення стосовно Тупицького.  Однак 26 березня Тупицький не прийшов до суду. Того ж дня НАЗК склало на нього ще один протокол.

27 березня Зеленський скасував указ про призначення Тупицького суддею КСУ. Президент Зеленський заявив, що Тупицький та Касманін "можуть відправлятися на заслужений відпочинок".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: