fbpx
Сьогодні
20:10 12 Кві 2021

Справа КСУ: у Зеленського пояснили наслідки його гучного указу

Фото: ukrinform.ua

Президент Володимир Зеленський діяв у межах своїх повноважень, скасувавши укази про призначення суддями Конституційного суду України Олександра Тупицького та Олександра Касмініна. Відставка двох суддів не ставить під сумнів ті рішення КСУ, де є їхні підписи.

Про це розповів на телеканалі "Україна 24" представник президента Володимира Зеленського у Конституційному суді України, народний депутат від "Слуги народу" Федір Веніславський.

Як зазначив Веніславський, діяльність Тупицького і Касмініна в КСУ "явно шкодить інтересам національної безпеки, територіальної цілісності й державного суверенітету України".

"Указ президента про скасування указу президента-втікача Януковича набрав чинності 27 березня 2021 року, і лише з 27 березня Тупицький і Касмінін втратили статус судді Конституційного суду України. Усі рішення, які КСУ ухвалював за їхньої участі, сумнівів не викликають і перегляду не підлягають… Указ президента-втікача Януковича втратив чинність 27 березня 2021 року", – заявив він.

Як наголосив "слуга народу", Зеленський у цій ситуації діяв "абсолютно в межах повноважень", оскільки президент має право скасовувати акти президента.

Веніславський також повідомив, що Тупицький у КСУ отримував зарплату "в районі 350-400 тисяч на місяць". На запитання, чи має суддя повернути ці гроші у зв'язку зі скасуванням указу про його призначення, представник Зеленського в КСУ відповів:

"Оскільки указ президента втратив чинність саме в березні, то питання про ті гроші, які він отримав, вже не підніматиметься".

Сьогодні Тупицького не впустили на засідання КСУ, яке він скликав через указ Зеленського.

Як повідомляла Рубрика, кримінальну справу Державне бюро розслідувань (ДБР) відкрило стосовно Тупицького за фактом вчинення самоправства.

Крім того, 2 березня голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков направив до суду два протоколи про адміністративне порушення стосовно Тупицького.  Однак 26 березня Тупицький не прийшов до суду. Того ж дня НАЗК склало на нього ще один протокол.

27 березня Зеленський скасував указ про призначення Тупицького суддею КСУ. Президент Зеленський заявив, що Тупицький та Касманін "можуть відправлятися на заслужений відпочинок".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: