fbpx
Сьогодні
17:57 11 Кві 2021

Зміна клімату: вчені заявили, що третина шельфових льодовиків Антарктиди може обрушитися

Фото nature.com

Вчені з Редінгського університету провели масштабне дослідження шельфових льодовиків Антарктики і прийшли до невтішних висновків.

Виявилося, що якщо глобальна температура підніметься на 4 градуси Цельсія вище доіндустріального рівня, регіон втратить третину крижаного шельфу, повідомляє «Популярная механика».

При підвищенні температури на 4 градуси Цельсія дестабілізовано буде 34% шельфових льодовиків, при зростанні температури на 2 градуси Цельсія цей відсоток зменшиться вдвічі. Потенційно, це дозволить уникнути значного підвищення рівня моря.

«Шельфові льодовики є важливими буферами, що перешкоджають вільному виходу льодовиків в океан і сприяють підвищенню рівня моря. Коли вони руйнуються, це схоже на гігантську пробку, яку виймають з пляшки, дозволяючи неймовірній кількості води вилитися в море. Наші результати підкреслюють важливість обмеження глобального підвищення температури, як це передбачено в Паризькій угоді, якщо ми хочемо уникнути найгірших наслідків зміни клімату, включаючи підвищення рівня моря», – заявила одна з вчених Елла Гілберт.

Шельфові льодовики – це платформи льоду біля берегової лінії. Щороку на їхній поверхні відбувається танення льоду, а вода просочується в невеликі повітряні проміжки вниз, де знову замерзає. У рік же коли тане багато льоду, але випадає багато снігу, вода накопичується на поверхні або стікає в тріщини, поглиблюючи і розширюючи їх, що призводить до обвалення частин льодовика в море.

За словами вчених, з 1992 року Антарктичний крижаний щит втратив близько трьох трильйонів тонн льоду. Вода, яка з'явилася в результаті танення, могла б накрити шаром в чотири метри територію розміром з Техас.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: