fbpx
Сьогодні
11:07 11 Кві 2021

Принц Філіп у 1973 році відвідував Київ: їв борщ та вболівав за свою доньку на кінних перегонах

Принц Філіп у Києві (другий зліва). Фото: "Вечірній Київ"

Принц Філіп, чоловік королеви Британії Єлизавети II, який помер 9 квітня, у вересні 1973 року побував в Україні.

Про це пише "Вечірній Київ", який майже півстоліття тому висвітлював ці події.

Приліт принца до Києва

Принц Філіп разом із донькою прибув 4 вересня 1973 року за штурвалом особистого літака в аеропорт "Бориспіль". Герцог Единбурзький очолював Міжнародну федерацію кінного спорту та прибув до Києва на чемпіонат Європи з кінного триборства. У змаганнях брала участь його донька принцеса Анна. Тоді члени британської королівської родини вперше відвідали СРСР.

Тодішній голова Київського міськвиконкому Володимир Гусєв згадував:

Я побачив перед собою енергійного, худорлявого, елегантно одягненого чоловіка. На ньому був темно-сірий костюм за останньою модою. Принц невимушено сказав: "Мене в Англії називають веселим Філіпом"

Чемпіонат проходив із 6 по 9 вересня 1973 року на ВДНГ та у Пирогові. Гусєв згадував, що принц Філіп знайомився зі столицею України в оригінальний спосіб. А саме, о шостій ранку виїжджав до бориспільського аеропорту, сідав за штурвал свого літака та кружляв над містом.

Де жив і що їв?

У перервах між змаганнями герцог Единбурзький обідав у ресторані "Прага" на ВДНГ, де із задоволенням смакував український борщ із пампушками, котлети по-київськи. Не відмовлявся принц Філіп і від чарки горілки з перцем. Поселили поважного гостя у резиденції на вулиці Рози Люксембург (зараз — Липська), напроти готелю "Київ".

Обідаючи він жартував:

Найкращі келихи – довгі. Найкращі тости – короткі.

На кінних змаганнях

Під час змагань принцеса Анна впала з коня. Проте принц Філіп і бровою не повів. А партфункціонерів, які розхвилювалися з цього приводу, заспокоїв: "Вона не перший раз падає". Втім, згодом все ж таки підійшов до медиків, які повідомили, що у принцеси забій стегна. Тож, здобути нагороди у Києві дочці британської королеви не судилося.

Проте газета "Вечірній Київ", яка висвітлювала чемпіонат, відзначила принцесу своїм почесними призом — самоваром.

Принцеса Анна на змаганнях у Києві

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: