fbpx
Сьогодні
14:40 10 Кві 2021

Польща вшановує жертв Смоленської трагедії

У Польщі в суботу відбуваються скорботні заходи в пам'ять про 96 жертв Смоленської катастрофи 10 квітня 2010 року, в якій загинув, зокрема, експрезидент країни Лєх Качинський.

Усі офіційні заходи відбуваються з дотримання жорстких санітарно-епідемічних норм у зв'язку з пандемією COVID-19, повідомляє Укрінформ.

У суботу зранку в одному з костелів Варшави за участю перших осіб держави відбулася заупокійна меса у пам'ять про жертви катастрофи. Згодом прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький та члени уряду, керівництво Сейму та Сенату, лідери політичних партій, зокрема брат загиблого у катастрофі президента Ярослав Качинський поклали вінки до пам'ятників Лєху Качинському та жертвам катастрофи на площі Юзефа Пілсудського у центрі Варшави.

Представники влади також помолилися і запалили лампадки на могилах жертв трагедії, похованих на військовому кладовищі Повонзкі у Варшаві та в інших регіонах Польщі.

У той же час президент Польщі Анджей Дуда у суботу вранці відвідав королівський замок на Вавелі у Кракові, де в одній з крипт поховане президентське подружжя Лєха та Марії Качинських.

Водночас пам'ять загиблих вшановано також в Росії, на місці Смоленської катастрофи. Участь у жалобних заходах у Смоленську та Катині взяли польське духовенство, місцева польська діаспора та польські дипломати на чолі з послом Польщі в РФ Кшиштофом Краєвським.

На жаль, вшанування пам'яті загиблих не обійшлося без сутичок. Як пише "Європейська правда", у Варшаві в суботу відбулися зіткнення між протестувальниками і поліцією.

Дехто з них був з прапорами з логотипом "Страйки підприємців", прапорами у національних кольорах і з жовтими тюльпанами, перев'язаними чорними стрічками. Кілька людей по черзі возили тачку з лялькою, на голові якої була фотографія Ярослава Качинського.

Протести на пам'ятних заходах до річниця Смоленської трагедії

Учасники акції вигукували антиурядові гасла на кшталт "Геть диктаторську качку", кидали димові шашки і петарди.

Поліція не дозволила протестуючим увійти на площу Пілсудського і зірвати офіційні урочистості. Входи охороняли значні сили поліції, в парку стояли кінні патрулі. Пізніше виникли сутички протестувальників з поліцією, декілька осіб були затримані.

Довідка

В авіакатастрофі 10 квітня 2010 року поблизу військового аеродрому "Смоленськ-Північний" розбився польський урядовий літак з 96 особами на борту.

В авіакатастрофі загинули президентське подружжя Лєха та Марії Качинських, все військове командування польської армії, значна частина польської політичної, релігійної та громадської еліти країни. Вони прямували на вшанування жертв Катинського злочину у 70-річчя тієї трагедії.

У п'ятницю Національна прокуратура Польщі оприлюднила інформацію про те, що слідство у справі Смоленської катастрофи продовжено до 31 грудня. У прокуратурі зазначили, що станом на сьогодні ще ведеться аналіз та оцінка усіх даних, що мають наблизити з'ясування причин катастрофи. За попередньою інформацією, очікується що звіт про причини катастрофи може бути оприлюднено найближчими днями чи тижнями.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: