fbpx
Сьогодні
14:11 10 Кві 2021

На Карибах відбувається виверження вулкану: мешканці вимушені евакуюватися

Фото: Reuters

Вулкан Ла-Суфрієр на східнокарибському острові Сент-Вінсент почав у п'ятницю виверження після десятиліть бездіяльності, посилаючи в небо темні шлейфи попелу та диму. Тисячі людей з навколишніх сіл вимушені евакуюватися.

Про це пише Reuters.

На початку п'ятниці почалося виверження. Попіл і дим занурили сусідній район майже в повну темряву, затуливши сонце.

Невеликі вибухи тривали протягом усього дня, сказала Reuters директор Центру сейсмічних досліджень Вест-Індського університету Ероусцилла Джозеф, додавши, що такого роду діяльність може тривати тижнями, якщо не місяцями.

"Це тільки початок", – сказала вона.

Виверження вулкану Ла-Суфрієр

Фото: Reuters

Сент-Вінсент і Гренадіни, населення яких становить трохи понад 100 000 осіб, не відчували вулканічної активності з 1979 року, коли в результаті виверження було заподіяно близько 100 млн дол. США збитку. Виверження Ла-Суфрієр у 1902 році забрало життя понад 1000 людей.

За оцінками, газопопільна колона виверження досягла висоти 10 км, а попіл може осісти в Гренадіні, Барбадосі, Сент-Люсії і Гренаді.

Виверження вулкану Ла-Суфрієр

Фото: Reuters

У п'ятницю на пресконференції Гонсалвес заявив, що близько 4500 жителів поблизу вулкана вже евакуювалися кораблями і автотранспортом. За даними Національної організації боротьби з надзвичайними ситуаціями Сент-Вінсента, сильне падіння попелу дещо зупинило евакуацію.

Гонсалвес сказав, що залежно від масштабів збитку може пройти чотири місяці, перш ніж евакуйовані зможуть повернутися додому.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: