fbpx
Сьогодні
11:42 09 Кві 2021

Україна без реальних доказів не прийме версію Ірану про збиття літака МАУ, – МЗС

Фото Reuters

Україна не прийме на віру будь-яку озвучену, але не підтверджену реальними доказами версію збиття Іраном 8 січня 2020 року літака компанії "Міжнародні авіалінії України".

Про це заявляє Міністерство закордонних справ.

МЗС України звернуло увагу на коментарі представників Міністерства закордонних справ Ірану у справі збиття Іраном літака МАУ (рейс PS752).

"Замість того, щоб взяти до уваги об'єктивні зауваження, що ґрунтуються на міжнародному досвіді розслідування авіакатастроф, іранська сторона вдалася до безвідповідальних звинувачень у неконструктивності української сторони.

Іранська сторона маніпулює, коли каже, що під час двох раундів переговорів були надані пояснення щодо причин катастрофи. Ці причини мало б офіційно підтвердити і технічне розслідування, яке Іран повинен був проводити відповідно до норм міжнародного права, і у фінальному звіті, що був опублікований лише у березні цього року – через понад 14 місяців з дня катастрофи.

Іран наполягає на версії людської помилки як єдиній вірній. При цьому, відсутній аналіз причин і ланцюга подій, що призвели до неї, якщо така помилка дійсно стала фатальною. Це не могло не викликати справедливого обурення і розчарування української сторони", – наголошує МЗС.

У міністерстві запевняють, що "Україна налаштована на ґрунтовне і конструктивне співробітництво з Іраном. Сам лише факт подачі понад 90 сторінок коментарів до проєкту фінального звіту за результатами технічного розслідування, переданих Ірану у лютому цього року, є достатнім доказом цього".

У МЗС зауважили , що коментарі України враховані не були.

"Україна не прийме на віру будь-яку озвучену, але не підтверджену реальними доказами, версію збиття PS752. Іран, натомість, всіма силами намагається просунути вигідну для себе версію про людську помилку, і що дивує, Іран навіть не намагається проаналізувати причини, які призвели до фатальної помилки, якщо вона дійсно була причиною катастрофи.

Це означає, що правильні висновки не будуть зроблені, і безпека цивільної авіації не покращиться. Це також означає, що будь-яке цивільне судно у повітряному просторі Ірану може в будь-який момент бути збитим, і повторити долю PS752", – наголосили у МЗС.

Українські дипломати підкреслили, що "іншим і не менш яскравим прикладом невиконання Іраном своїх міжнародно-правових зобов'язань став вкрай низький рівень співробітництва між слідчими і правоохоронними органами в рамках Договору про надання взаємної правової допомоги в цивільних та кримінальних справах між Україною та Іраном, а також Монреальської конвенції 1971 року".

"Українська сторона зі ЗМІ дізналась про десятьох осіб, яким пред'явлено звинувачення у зв'язку зі збиттям українського літака. Іран в рамках зазначених механізмів не повідомив Україну, незважаючи на численні запити, ані про імена та посади цих осіб, ані навіть про статтю, яка їм інкримінується", – заявли у МЗС.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: