fbpx
Сьогодні
22:12 07 Кві 2021

Викрадення судді Чауса: Кулеба прокоментував ситуацію

Глава МЗС Дмитро Кулеба під час телефонної розмови з молдовським колегою Ауреліу Чокоєм запевнив у непричетності України до ситуації з викраденням судді Миколи Чауса.

Про це повідомляє пресслужба МЗС.

За словами глави МЗС України, вітчизняні правоохоронці очікували, що після позитивного для України завершення судового розгляду скарги Миколи Чауса на відмову надати йому притулок, він буде екстрадований в рамках міжнародної правової допомоги на підставі європейських конвенцій та двосторонніх договорів про видачу правопорушників і про взаємну допомогу у кримінальних справах.

Кулеба зазначив, що Україна не причетна до нинішньої ситуації з Миколою Чаусом, а для встановлення усіх її обставин, зокрема місця перебування колишнього судді, пропонує Молдові створити спільну робочу групу. Він також запевнив, що для України Молдова була, є і залишається другом.

"Українська сторона переконана, що ситуацію намагаються використати на свою користь сили, які не просто не зацікавлені у подальшому поглибленні українсько-молдовського співробітництва, а й ставлять за мету зірвати позитивний для обох країн розвиток відносин, зміцнення європейських перспектив України і Молдови", – йдеться у повідомленні.

Раніше стало відомо, що українського суддю Миколу Чауса, якого в суботу викрали невідомі на вулиці у центрі Кишинева, нібито перевезли в Україну у багажнику автомобіля Toyota RAV 4, що належить посольству України.

Справа Чауса 

У 2016 року українські правоохоронні органи затримали суддю Чауса на хабарі в $150 тис. за оголошення вироку в інтересах підсудних. Він сховав хабар у скляні банки, які закопав у своєму городі. 6 вересня Верховна Рада дала згоду на арешт судді та притягнення його до кримінальної відповідальності. Проте, скориставшись суддівським правовим імунітетом, підозрюваний залишив територію України. Він прилетів у Молдову приватним літаком із вказівкою службам київського аеропорту не оглядати борт.

Чаус приїхав у Молдову нелегально, а наприкінці 2016 року здався молдовській владі. Живучи в Кишиневі, Чаус регулярно ходив у сауну, пересувався містом в автомобілі Mercedes-Benz чорного кольору з номером 222. Він також відвідував Свято-Георгіївську церкву в центрі Кишинева. Молдовські журналісти навіть зняли на відео, як Микола Чаус з охороною прогулювався Кишиневом.

Тодішній президент Молдови Ігор Додон відмовив йому в наданні політичного притулку. Чаус оспорив це рішення в суді. Розгляд тривав понад два роки, тепер Вища судова палата Молдови винесла остаточний вердикт.

Чауса оголосили в національний і міжнародний розшук. В Україні йому загрожує позбавлення волі на термін від 8 до 12 років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: