fbpx
Сьогодні
20:23 07 Кві 2021

У Зеленського заявили, що зростання ВВП у 2021 році буде більшим, ніж 4%

Тривають технічні консультації з Міжнародним валютним фондом (МВФ) щодо підписання попередньої угоди про продовження програми співпраці з Фондом.

Про це повідомив радник Президента України з питань економіки Олег Устенко, пише Офіс Президента.

«Staff level agreement – це така угода, яка попередньо підписується між усіма сторонами, у нашому випадку – між державою Україна та МВФ. Тобто це попереднє порозуміння щодо того, яким чином буде побудована програма (співпраці з МВФ. – Ред.). Так, ми очікуємо на підписання цього попереднього узгодження – staff level agreement, про що говорив міністр фінансів», – сказав він.

Олег Устенко зазначив, що перемовини з МВФ відбуваються за декількома напрямками. Зокрема, Міністерство фінансів обговорює з Фондом підготовку державного бюджету на наступний рік, зменшення бюджетного дефіциту та боргового навантаження в наступні роки.

На рівні Національного банку України тривають технічні консультації з МВФ щодо монетарної політики, інституційного посилення центробанку, зокрема підвищення незалежності НБУ.

Щодо прогнозу МВФ стосовно зростання ВВП України на 4%, то, за словами радника Президента, це менше, ніж закладено у державному бюджеті на 2021 рік.

«У держбюджеті закладено 4,2-4,3% реального зростання. А Президент Зеленський говорить про необхідність виходу на зростання від 5% на рік. Тому що саме таке зростання дає можливість ефективно боротися з бідністю», – пояснив він.

Олег Устенко зауважив, що збільшення ВВП України у 2021 році можливе завдяки підвищенню внутрішнього споживання домогосподарств через збільшення мінімальної та середньої зарплати. Кредитний ресурс стане доступнішим, зокрема завдяки програмі доступного кредитування «5-7-9%», іпотечному кредитуванню та зменшенню облікової ставки НБУ. Крім того, позитивний ефект для економіки дадуть інвестиції, додаткові витрати державного бюджету та покращення світової кон'юнктури.

«Тому 4% – це базовий прогноз. Але ми очікуємо, що це зростання (ВВП у 2021 році. – Ред.) буде більшим», – зазначив радник Глави держави.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: