fbpx
Сьогодні
18:09 07 Кві 2021

Катастрофа літака МАУ в Ірані: Україна жорстко відреагувала на нові факти у справі

Фото Reuters

Іран не надав Україні жодних конкретних даних щодо 10 осіб, яких обвинувачують у збитті літака МАУ біля Тегерана, тому поки невідомо, чи дійсно ці люди мають відношення до авіакатастрофи.

Про це в ефірі "Україна 24" розповів заступник міністра закордонних справ Євген Єнін.

"На превеликий жаль, ми вже неодноразово чуємо певні інформаційні зливи в мас-медіа Ірану, які згодом не підтверджуються. Ми неодноразово закликали іранську сторону до більшої прозорості як у напрямку технічного розслідування, так і в напрямку кримінально-правового переслідування осіб, причетних до збиття "Боїнга". На превеликий жаль, з тих 10 осіб, яким начебто пред'явлено обвинувачення, українська сторона не знає жодного конкретного імені. Іранська сторона до цього часу не передала нам жодних з цих деталей, відповідно ми не можемо знати, чи це саме ті особи, які мають причетність до катастрофи, чи ні", – заявив він.

За словами Єніна, іранська сторона "виключно формально ставиться до виконання своїх міжнародно-правових зобов'язань", а українська прокуратура на свої запити про міжнародно-правову допомогу постійно отримує відписки.

"Натомість правда дещо в іншому – технічне розслідування проведене для того, щоб виправдати дії іранської сторони. Жодне з фактичних зауважень по суті з українського боку в цьому технічному розслідуванні не враховано. Іранська сторона не надала по суті жодної конкретної відповіді нашим органам досудового розслідування та Генеральній прокуратурі стосовно обставин розслідування кримінального провадження", – наголосив заступник міністра.

Нагадаємо, в Ірані 10 посадових осіб обвинуватили у причетності до збиття літака МАУ.

20 лютого 2021 року в Ірані заявили про завершення розслідування у цій справі.

17 березня 2021 року іранський орган цивільної авіації оприлюднив остаточний звіт щодо збиття українського пасажирського літака у січні 2020 року.

У документі зазначається, що причиною рішення збити літак була помилка оператора протиповітряної оборони, який визначив літак як "ворожий об'єкт".

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав звіт Ірану спробою приховати справжні причини авіакатастрофи, а його заступник Євгеній Єнін заявив, що Україна вимагатиме розгляду на Раді ICAO оприлюдненого Іраном звіту щодо катастрофи літака МАУ, а також відновлення та продовження іранською стороною технічного розслідування.

Крім того, США мають намір допомогти Україні притягнути Іран до відповідальності за збитий в небі над Тегераном "Боїнг" "МАУ" і загибель екіпажу і пасажирів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: