fbpx
Сьогодні
17:54 06 Кві 2021

Україна відмовилася від участі в переговорах ТКГ у Мінську, — Кравчук

English version here

Фото: ukrinform.ua

Голова української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук заявив, що Україна більше не проводитиме переговори щодо Донбасу в Мінську, оскільки Білорусь перебуває у сфері впливу Російської Федерації.

Про це він заявив в ефірі "Україна 24".

"Я не думаю, що тут йдеться тільки про довіру. Я переконаний, що країна, яка невпорядкована, яка веде складну боротьбу з опозицією, яка в цій боротьбі використовує недозволені, непередбачені методи, репресії, країна, яка перебуває у сфері впливу Росії, країна, де проходять російські військові маневри тощо – не може бути майданчиком для вирішення такого питання, яке зветься "боротьба за мир", – зауважив Кравчук.

Він зазначив, що місцем для переговорів може бути тільки нейтральна країна, проте поки конкретних пропозицій немає.

"Буде вирішувати українська влада. Таких країн, які ні від кого не залежать і можуть створити умови для проведення зустрічей, в Європі багато. Це не проблема. Є тільки проблема бажання й узгодження, і це буде основне питання для пані Хайді Грау (спецпредставниця ОБСЄ на переговорах щодо Донбасу – ред.), оскільки вона модератор і повинна підтримати такі пропозиції та поставити питання на рішення", – додав голова української делегації.

Крім того, Кравчук терміново звернувся до спецпредставниці ОБСЄ.

"3 години тому я письмово звернувся до пані Хайді Грау з пропозицією, з огляду на те, що знову загинули 2 українських солдати, і ситуація на Донбасі дуже напружена, провести терміново засідання Тристоронньої контактної групи. Я думаю, що воно ще не розглянута, а якщо розглянута, то відповіді ще немає. Сподіваюся на відповідь", — сказав він.

Нагадаємо, за останні два дні на Донбасі загинули четверо українських захисників.

30 березня Верховна Рада схвалила заяву з вимогою до Російської Федерації негайно припинити бойові дії та дотримуватися режиму припинення вогню, а також із закликом до світової спільноти про продовження і посилення політичного та економічного тиску на РФ з метою припинення агресії проти України.

Під час засідання ТКГ Леонід Кравчук запропонував поновити всеосяжне припинення вогню з 1 квітня, однак Росія відмовилася.

Раніше головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак у Раді заявив, що на окупованих Росією територіях України перебуває до 60 тисяч солдатів, а на російсько-українському кордоні зосереджені величезні сили російської армії.

Також Хомчак заявляв, що Україна готова наступати на Донбасі. Однак перед цим необхідно оцінити ризики та прорахувати сили й можливості української держави та армії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: