fbpx
Сьогодні
17:45 05 Кві 2021

У ТКГ заявили, що для Росії мета мінського процесу — ослаблення України

English version here

Для Росії мета мінського процесу — заморожування конфлікту та ослаблення України.

Про це в інтерв'ю "Східному варіанту" розповів представник української делегації в ТКГ, журналіст Сергій Гармаш.

"Для Росії мета мінського процесу — не вирішення конфлікту, а його заморожування та ослаблення цим конфліктом України. Тому ми теж повинні використовувати «Мінськ» як дипломатичний інструмент впливу на нашого противника. Для цього його потрібно розглядати в комплексі.

Росія нам постійно нав'язує Комплекс заходів з виконання Мінських угод. Саме той, який був підписаний у 2015 році. Але сама назва говорить про те, що до цього документа вже були підписані Мінські угоди. Мається на увазі протокол від вересня 2014 року і відповідний меморандум. Якщо ми відкриємо цей протокол за підсумками зустрічі Путіна і Порошенка за посередництва ОБСЄ — там взагалі ще немає представників ОРДЛО як таких. Але там в пункті 1 вже йде мова про двостороннє припинення вогню, а в пункті 4 — про створення зони безпеки в прикордонних районах України та Росії. Тобто на території двох держав. Після цього вже не можна говорити про те, що у нас внутрішній конфлікт. Тому Росія намагається всіляко забути "Мінськ-1", хоча "Мінськ-2″ — це комплекс заходів з виконання Мінських угод", — пояснив він.

30 березня Верховна Рада схвалила заяву з вимогою до Російської Федерації негайно припинити бойові дії та дотримуватися режиму припинення вогню, а також із закликом до світової спільноти про продовження і посилення політичного та економічного тиску на РФ з метою припинення агресії проти України.

Під час засідання ТКГ Леонід Кравчук запропонував поновити всеосяжне припинення вогню з 1 квітня, однак Росія відмовилася.

Раніше головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак у Раді заявив, що на окупованих Росією територіях України перебуває до 60 тисяч солдатів, а на російсько-українському кордоні зосереджені величезні сили російської армії.

Також Хомчак заявляв, що Україна готова наступати на Донбасі. Однак перед цим необхідно оцінити ризики та прорахувати сили й можливості української держави та армії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: