fbpx
Сьогодні
22:57 05 Кві 2021

Скандального суддю Чауса вивезли із Молдови в авто посольства України, — ЗМІ

Фото: ТСН

Українського суддю Миколу Чауса, якого в суботу викрали невідомі на вулиці у центрі Кишинева, нібито перевезли в Україну у багажнику автомобіля Toyota RAV 4, що належить посольству України.

Інформація про це з'явилася у матеріалах молдовських ЗМІ Deschide.md та Ziarul Național, пише Еспресо.

Журналісти, посилаючись на телеграм-канал Index, близький до соціалістів, опублікували зображення автомобіля та фото Миколи Чауса, які начебто були зроблені після викрадення. Водночас, редакція "Главкома" звертає увагу, що жодних підтверджень, що ці фото були зроблені після викрадання, ані ЗМІ сусідньої республіки, ані телеграм-канали не надають.

"За даними джерел, наближених до розслідування, в суботу, автомобіль тривалий час знаходився біля пункту перетину молдавсько-українського кордону "Отачь" (на кордоні із Чернівецькою областю – ред.), після чого перетнув кордон у напрямку сусідньої країни по зеленому коридору", – йдеться у матеріалі Deschide.md.

Також видання публікує імена нібито причетних до викрадення громадян України.

"За кермом автомобіля був Едуард С. у супроводі Юрія К. Також через той самий пункт пропуску через кордон в Україну в'їхали ще четверо громадян України, які, як передбачається, брали участь у викраденні Чауса. Серед них Олександр К., колишній заступник Управління кримінального розшуку у Львові. Ще зазначено три людини в цій групі – Роман К., Михайло Б., Олег С. Більшість з них – спортсмени. За даними джерел Index, в операції викрадення Чауса брали участь близько 10 осіб. Після викрадення вони розійшлися групами", – пише молдовське ЗМІ.

Справа Чауса 

У 2016 року українські правоохоронні органи затримали суддю Чауса на хабарі в $150 тис. за оголошення вироку в інтересах підсудних. Він сховав хабар у скляні банки, які закопав у своєму городі. 6 вересня Верховна Рада дала згоду на арешт судді та притягнення його до кримінальної відповідальності. Проте, скориставшись суддівським правовим імунітетом, підозрюваний залишив територію України. Він прилетів у Молдову приватним літаком із вказівкою службам київського аеропорту не оглядати борт.

Чаус приїхав у Молдову нелегально, а наприкінці 2016 року здався молдовській владі. Живучи в Кишиневі, Чаус регулярно ходив у сауну, пересувався містом в автомобілі Mercedes-Benz чорного кольору з номером 222. Він також відвідував Свято-Георгіївську церкву в центрі Кишинева. Молдовські журналісти навіть зняли на відео, як Микола Чаус з охороною прогулювався Кишиневом.

Тодішній президент Молдови Ігор Додон відмовив йому в наданні політичного притулку. Чаус оспорив це рішення в суді. Розгляд тривав понад два роки, тепер Вища судова палата Молдови винесла остаточний вердикт.

Чауса оголосили в національний і міжнародний розшук. В Україні йому загрожує позбавлення волі на термін від 8 до 12 років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: