fbpx
Сьогодні
20:14 05 Кві 2021

Росія перекидає до окупованого Криму десантників, які воювали на Донбасі

Росія перекидає в окупований Крим 76-у гвардійську десантно-штурмову дивізію зі Пскова, яка у 2014 році воювала в Донбасі.

Про це пише група журналістів-розслідувачів Conflict Intelligence Team (CIT).

Як зазначається, це саме ті «псковські десантники», які ще влітку 2014 року брали участь в в бойових діях в ОРДЛО і понесли серйозні втрати.

Журналісти 4 квітня виявили в Tik Tok відео залізничного вагона із самохідною артилерійською установкою «Нона-С», яка знаходиться на озброєнні повітряно-десантних військ. Перевіривши вагон на спеціальному російському сервісі, там з'ясували, що він прямує зі станції «черех» в Псковській області в окупований Крим.

десантники Крим

Вантажовідправником і вантажоодержувачем вказана військова частина 07264, тобто 76-я гвардійська десантно-штурмова дивізія. Вона відома тим, що брала безпосередню участь у війні в Чечні, а також на Донбасі. Псковські ЗМІ писали кілька разів про появу на кладовищах безлічі свіжих могил російських військових, які загинули на Донбасі в кінці літа 2014 року.

Також CIT підтвердила перекидання й інших частин до українських кордонів. Зокрема, 74-ї гвардійської мотострілецької бригади з Кемеровської області в Воронезьку (близько Харкова).

30 березня Верховна Рада схвалила заяву з вимогою до Російської Федерації негайно припинити бойові дії та дотримуватися режиму припинення вогню, а також із закликом до світової спільноти про продовження і посилення політичного та економічного тиску на РФ з метою припинення агресії проти України.

Під час засідання ТКГ Леонід Кравчук запропонував поновити всеосяжне припинення вогню з 1 квітня, однак Росія відмовилася.

Раніше головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак у Раді заявив, що на окупованих Росією територіях України перебуває до 60 тисяч солдатів, а на російсько-українському кордоні зосереджені величезні сили російської армії.

Також Хомчак заявляв, що Україна готова наступати на Донбасі. Однак перед цим необхідно оцінити ризики та прорахувати сили й можливості української держави та армії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: