fbpx
Сьогодні
17:56 04 Кві 2021

У Нідерландах відкрили перший у світі "дверний дзвінок для риб": як це працюватиме

У місті Утрехт, що в Нідерландах, відкрили перший у світі «дверний дзвінок для риб». Він має допомогти рибам пропливати через шлюз у місцевому каналі до місць нересту. Через те, що прохід там відкривають не так часто, риби «стоять у заторах».

Про це повідомили на сайті муніципалітету міста Утрехт.

Там пояснюють, що кожної весни тисячі риб пропливають водоймами через місто, але їм іноді доводиться довго чекати у зв'язку із закритим шлюзом, встановленим у місцевій річці Вехт. Через затори у водоймі скупчується багато риби, яка стає легкою здобиччю для хижаків.

Щоб виправити це, місцева рада Утрехта встановила камеру, яка буде транслювати, що відбувається у воді біля шлюзу. Якщо місцеві мешканці чи випадкові перехожі побачать, що біля воріт скупчилося багато риби, вони можуть натиснути на кнопку та відкрити прохід.

Спробувати відчинити двері для риб можете й ви ㅡ на сайті проєкту є своя «кнопка» і трансляція відео з водойми.

Цей процес, звісно, контролюватимуть окремі спостерігачі: після «дзвінка у двері» надходитиме скриншот із камери в каналі, і якщо виявиться, що там справді скупчилася риба, прохід відкриватимуть.

риби

Еколог Марк ван Хейкелум сподівається, що двері відчинятимуть принаймні раз на день.

«Найцікавіше, що ви можете бачити види риб, які тут плавають, і допомагати їм на шляху», ㅡ сказав він.

Водночас у муніципалітеті міста кажуть, що це чудовий спосіб допомогти тваринам і підвищити обізнаність місцевих жителів та відвідувачів Утрехта.

«Ми хочемо, щоб Утрехт був приємним місцем не тільки для людей, а й для рослин і тварин. Ми вже робили схоже для тварин: створювали спеціальні місця перетину, як-от тунелі та труби. А тепер ще й дзвінок для риб», ㅡ кажуть там.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: