fbpx
Сьогодні
18:10 04 Кві 2021

"Ми не ведемо переговорів": Арестович розповів про роботу ТКГ щодо Донбасу

Україна має підтримку від багатьох країн щодо конфлікту з Росією.

Про це розповів радник української делегації у Тристоронній контактній групі Олексій Арестович, пише "Україна 24".

"У нас є робота системна державна, системний план, є підтвердження всіх керівників G7, окрім Китая, у якого особлива позиція, різних міжнародних організацій, за цей тиждень 4 заяви вищих керівників США, Великобританії, Франції, Німеччини, безпосередніх учасників "нормандського формату" в тому, що вони підтримують Україну, засуджують Росію і не радять їй починати будь-яку ескалацію.

Ми рухаємося в коридорі, про який дуже добре знають росіяни, як частина ТКГ, ми ведемо там консультації щодо вирішення комплексу конкретних політичних, безпеково-гуманітарних та економічних питань. Де в чому вдається просуватися, іноді – ні. Зокрема, Кравчук запевнив, що доки Пирогова (засуджена в Україні за тероризм – ред.) буде з'являтися на засідання політичної підгрупи, ми, на жаль, ми не зможемо вести консультації повноцінно в цій підгрупі, не взагалі в ТКГ, хочу уточнити", — сказав він.

Арестович відповів на питання, чи не почнуть деякі країни думати, що це ми не хочемо домовлятися.

"Якщо у європейців були ілюзії у 2014 році, то зараз їх уже немає. Тут треба зрозуміти дуже важливу річ – в ТКГ ніхто ні про що не домовляється, ми не ведемо там навіть перемовин, ТКГ веде лише консультації щодо виконання рішень "нормандського формату", тому що "нормандський формат" старший за "мінський".

Якщо ви бачили заяви Макрона, Меркель і Путіна після їхньої відеоконференції, вони розбігалися у всьому, крім одного – продовжити консультації на рівні політичних радників. Зараз основні зусилля, де сторони мають порозуміння, знаходяться на рівні політичних радників голів держав «нормандського формату». ТКГ виконує завдання, які ставить наш президент. Ці завдання мають консультаційний характер – домовляються політичні радники або президенти. Ми ж консультуємося стосовно того, як імплементувати те, про що вони вже домовились", — сказав він.

Раніше Кравчук заявив, що Україна не буде повертати окуповані землі збройним шляхом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: