fbpx
Сьогодні
12:52 03 Кві 2021

Ліс замість пустелі. Індонезієць самостійно висадив 11 тисяч дерев за 24 роки

Фото Reuters

Індонезієць Аласан Садіман висадив на острові Ява 11 тисяч дерев на 250 гектарах

Чоловік перетворив посушливі та постраждалі від пожеж пагорби на оазис. Зараз чоловікові 69 років, він займався садженням дерев 24 роки, пише Reuters.

Садіман живе в гірській місцевості, а рідкісні опади були постійною проблемою для місцевих жителів, у яких пропадав урожай. Погіршували ситуацію також постійні пожежі, які практично повністю знищили придатну для обробітку землю. 

Аласан Садіман індонезія

Фото Reuters

Аласан Садіман індонезія

Фото Reuters

Садіман висаджував дерево баньян та фікуси, бо вони допомагають утримувати підземні води та запобігати ерозії земель. Спочатку, коли сусіди дізналися про задум Аласана, його стали вважати божевільним, бо він обміняв на саджанці вирощених ним кіз.

Згодом він покращував свій парк, додаючи інші дерева — наприклад, гвоздику або джекфрут, — які пізніше можна обміняти або продати.

Через деякий час ставлення до чоловіка повністю змінилося — зараз на місці засохлих і напівмертвих пагорбів справжній зелений рай. Місцевих жителів він радує не тільки красою, але й тим, що дерева допомагають утримувати грунтові води і запобігати ерозії ґрунту.

Раніше в цій місцевості фермери збирали один урожай на рік, а тепер – два-три. Окрім того, ліс Садімана забезпечує водою декілька населених пунктів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: