fbpx
Сьогодні
20:57 01 Кві 2021

Поблизу Асканії-Нова продовжують гинути червонокнижні птахи: що відомо

Поблизу заповідника Асканія-Нова на Херсонщини 31 березня знову виявили десятки загиблих червонокнижних сірих журавлів та інших птахів: птахи продовжують гинути через застосування агрофірмами отрути для знищення гризунів.

Масова загибель птахів вже спостерігалася тут у січні та лютому, йдеться у статті НВ.

"Я зараз у Каховському районі на околиці Слиненка, Зеленопідська громада. Перед нами журавель, він повільно йде від нас, вмираючи, а ще маса трупів… Тут Армагеддон", – повідомив "Укрінформу" директор біосферного заповідника Асканія-Нова Віктор Гавриленко 31 березня.

Звідти до Асканії-Нова близько 25 километрів, але за кілька днів мертвих птахів знаходили як у інших місцях поблизу заповідника, так і на його території.

За словами Гавриленка, за три дні було виявлено 106 трупів сірих журавлів, 27 огарів (занесена до Червоної книги перелітна качка), поліція області відкрила кримінальне провадження через загибель птахів. У січні поліція відкрила провадження за фактом забруднення та псування земель – тоді у заповіднику та поблизу нього загинули 208 журавлів.

Після розтинів померлих птахів підтвердилася версія отруєння хімікатами – місцеві аграрії розкидали на полях отруєні препаратом бродифакум зерна пшениці для боротьби з гризунами.

Директор Асканії-Нова повідомив, що отруєні препаратом птахи гинуть повільною смертю протягом 3-5 днів – вони хриплять та харкають кров'ю.

У лютому загибель птахів повторилася знову – тоді не постраждали журавлі, але загинули 187 інших птахів. Загалом тільки за зиму в околицях заповідника та на його території загинули 1482 особини.

У заповіднику

Фото: facebook.com/dpsskherson

Місцеві аграрії скаржаться на те, що другий рік потерпають від збільшення популяції мишей через аномально теплі зими – шкідники нищать посіви озимих.

"Препарати боротьби з мишами застосовуються з року в рік, але на цей раз непереможна армія гризунів і інтенсивність боротьби з ними зіграли фатальну роль", – прокоментував загибель птахів член правління Всеукраїнської аграрної ради Володимир Хвостов.
Землю навколо заповідника обробляють близько 40 аграрних підприємств, яким Держпродспоживслужба запропонувала замість токсичних отрут на кшталт бродифакуму використовувати біопрепарати, які діють виключно на гризунів, але аграрії розкритикували таку пропозицію.

За словами заступника голови Всеукраїнської аграрної ради Михайло Соколова, такі препарати здатні знищити не більше 0,1 від популяції гризунів і не зможуть врятувати посіви від знищення.

Для розв'язання проблеми Держпродспоживслужба та влада області запропонували заборонити використання бродифакуму поблизу заповідника на три тижні – період весняного перельоту сірих журавлів та інших видів, створивши 40-кілометрову зону навколо заповідника. Рішення ухвалили 17 березня, і Всеукраїнська аграрна рада його підтримала.

У заповіднику

Втім, законодавство не забороняє застосування небезпечних для птахів отрут і наприкінці березня журавлі, які повертаються з зимівлі, знову почали вмирати.

За словами директора Асканії-Нови Віктора Гавриленка, фермери продовжують розкидати отруту на полях попри обмеження.

Сірий журавель охороняється європейськими конвенціями як рідкісний представник свого виду, з 2009 року він занесений до Червоної книги України. У Асканії-Нові гніздиться 500-800 пар птахів, а територія заповідника є "перевалочною базою" журавлів – до 16 тисяч особин нараховують тут під час перельоту. Вид поступово зникає через осушення боліт, де проживають журавлі та використання отрут сільсгоспвиробниками.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: