fbpx
Сьогодні
11:25 31 Бер 2021

"Не виключено, що це позначиться на боєготовності ЗСУ", – військовий експерт про скандал навколо "ПВК Семенченка"

Після скандалу довкола "ПВК Семенченка" канал поставок з РФ можуть перекрити. Не виключено, що це позначиться на боєготовності наших збройних сил.

Про це заявив військовий експерт Михайло Жирохов, пише "Укрінформ".

За його словами, більшість запчастин до військової техніки радянського зразка виробляється тільки в Росії.
"Все старе радянське, всі запчастини, які можна було купити в Китаї, в Європі ми купували і купуємо. Але є ще деякі критично важливі деталі. Без якихось «сірих схем» підтримувати нашу боєздатність неможливо. До речі, так само працює й агресор, закуповуючи у нашої «Мотор-Січі» двигуни, запчастини для своїх літаків та гвинтокрилів", – наголошує він.

Військовий експерт вважає, що "імпортозаміщення", про яке так часто люблять говорити в РФ, не працює.

"Ані в РФ, ані в Україні заради якоїсь однієї детальки ніхто не розгортатиме серійне виробництво. Ну, тому що ця деталька, скажемо так, буде "золота". Навіть попри те, що РФ має куди більше як фінансових, так і технологічних можливостей, утім, не робить цього. Їм набагато вигідніше закуповувати наше через Латвію, Молдову, ОАЕ", – розповідає Жирохов.

"Наскільки цей скандал вдарить по поставках? Думаю, що тепер канал перекриють. Не виключено, що це позначиться на боєготовності наших збройних сил, на ЗРС C-300. Думаю, буде великий провал системи ППО нашої країни. Адже де брати нові клістрони у разі їхнього знищення?

На жаль, більшість людей цього не розуміють або не хочуть. Їх більше цікавлять суми, тобто навар від поставок. Читав, що ці прилади наче закуповували по 20-40 тисяч доларів, а продавали по 200 тисяч доларів. Гадаю, що це добре характеризує тих людей, які думали не стільки про боєздатність, скільки про заробляння грошей, про власну вигоду".

За словами іншого військового експерта Михайла Самуся, Україні треба поступово готуватися до переходу на стандарти НАТО.

"Оскільки в нас закінчуються ресурси – потрібно дивитися в майбутнє, щоби через 10 років ми не продовжили шукати контрабандними шляхами якісь залишки на складах, – каже Самусь. – Потрібно переходити на боєприпаси, на артилерію, на калібри натівських зразків. Випускати їх тут або купляти на ринку в союзників. Війна з Росією не завершиться через рік, власне, як і не фіналізуються проблеми з озброєнням та військовою технікою".

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: