fbpx
Сьогодні
22:07 30 Бер 2021

Ляшко заявляє, що МОЗ не розраховує на виробництво вітчизняної вакцини

Головний санлікар Віктор Ляшко заявив, що в Україні є розробка вакцини, але в Міністерстві здоров'я не знають, як її довести до логічного завершення.

Про це він сказав у програмі "Мокрик по живому" на hromadske.

"МОЗ на це (потенційну вітчизняну вакцину — ред.) не розраховує, ми більше розраховуємо на вакцини, які вже пройшли третю стадію клінічних досліджень і кваліфіковані ВООЗ", — сказав головний санлікар.

Попри те, що на вітчизняну антикоронавірусну вакцину, схоже, чекати не варто, держава планує розвивати цю галузь. Ляшко нагадав, що в бюджеті на 2021 рік заклали 100 мільйонів гривень на так званий біокластер.

"Він передбачає інвестицію у власний розвиток імунобіологічних як препаратів, так і діагностичних систем. Зараз ми вже три місяці дискутуємо, як його правильно реалізувати, — викристалізувалося, як воно має бути, залишились технічні деталі", — розповів санлікар.

Далі Ляшко пояснює, як же воно має працювати: на ці 100 мільйонів гривень держава оголошує конкурс на розробку препарату, але йдеться не про вакцину проти коронавірусу, а про вакцину з календаря щеплень (наприклад, грип або туляремія).

Група винахідників подає конкурсну пропозицію, але держава сплатить гроші на розробку лише тоді, коли паралельно проведе конкурс, який виграє український бізнес, зацікавлений у серійному випуску цієї вакцини.

"Якщо ці два пазли сходяться, то держава гарантує п'ятирічний контракт, замовлення цих вакцин для покриття календаря щеплень. Таким чином, ми стимулюємо залучення бізнесу і розробку власного наукового потенціалу", — підсумував Ляшко.

Також він додав, що за таким принципом створили вакцину AstraZeneca — це розробка Оксфордського університету, але реалізує її компанія AstraZeneca.

Нагадаємо, що сам міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що Україна здатна налагодити виробництво власної вакцини.

Рубрика:
Здоров'я

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: