fbpx
Сьогодні
14:46 26 Бер 2021

ЄС підтримав міжнародну платформу, яка фіксуватиме злочини режиму Лукашенка

Європейський Союз офіційно висловив підтримку новоствореній міжнародній платформі, що займатиметься документуванням порушень прав людини режимом Александра Лукашенка у Білорусі – International Accountability Platform for Belarus (IAPB).

Про це заявив головний дипломат ЄС Жозеп Боррель, пише "Європейська правда".

Боррель зауважує, що з часу сфальсифікованих президентських виборів влада Білорусі здійснила низку неприйнятних порушень прав людини щодо мирних протестувальників, включно з тортурами, нелюдським поводженням і сексуальним насильством, а свавільне затримання ще понад 200 людей 25 березня, у День свободи, свідчить, що масштаб репресій не зменшується.

"Порушники мають бути притягнені до відповідальності… Разом з групою країн-членів та інших держав-однодумців ЄС підтримує незалежну та неупереджену Міжнародну платформу задля притягнення до відповідальності (IAPB), яка займатиметься збором, перевіркою та збереженням свідчень про серйозні порушення прав людини у Білорусі, скоєні під час та після президентських виборів у серпні 2020 року. ЄС висловлює політичну підтримку платформі і, коли підготовчий етап завершиться, підтримає її також фінансово", – заявив Жозеп Боррель.

Він додав, що ЄС цього тижня презентував у Раді ООН з прав людини резолюцію, яка передбачає створення під егідою Верховного комісара ООН з прав людини механізм для притягнення винних до відповідальності – якому будуть передані напрацювання платформи.

"ЄС продовжить підтримувати народ Білорусі і його легітимний запит на демократію та повагу до фундаментальних свобод, включно зі свободою слова, свободою мирних зібрань та демонстрацій без погроз насильством, залякуванням чи страху репресій", – додає Боррель.

Зазначимо, про створення платформи оголосили 24 березня. Її створюють за рекомендацією правозахисників, що здійснювали моніторинг ситуації у Білорусі у рамках так званого "Московського механізму" ОБСЄ.

"Ядром" платформи стануть правозахисники з неурядових організацій – данської Dignity, британської Redress, білоруського правозахисного центру "Вясна" та Міжнародного комітету з розслідування тортур (Мінськ), яких підтримує група держав, що поділяють думку про необхідність такої роботи.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: