fbpx
Сьогодні
10:45 26 Бер 2021

Вакцину Pfizer&BioNTech не видаватимуть "за блатом": імунолог пояснив, хто зможе її отримати

Вакцини від Pfizer&BioNTech, поставки якої очікуються у квітні, будуть використовувати для імунізації людей, які проживають у будинках-інтернатах.

Про це сказав імунолог, член національної технічної групи експертів із питань імунопрофілактики Федір Лапій, пише "Гордон".

"Диво, що цей виробник взагалі зайшов у механізм COVAX і Україна потрапила в першу хвилю поставок. Він тільки в середині січня вирішив надати 40 млн доз вакцин на 2021 рік. Україна подала заявку на 117 тис. доз на 58 тис. осіб – це когорта медпрацівників, які працюють у COVID-шпиталях. З позиції організації процесу зручно одним продуктом вакцинувати одну цільову групу, щоб уникнути технічних помилок", – розповів він.

Водночас, як пояснив, коли стало зрозуміло, що першим прибуде препарат CoviShield, вирішили змінити цільову групу. Оскільки нелогічно медиків із коронавірусних шпиталів залишити без вакцинації.

Так, було вирішено робити щеплення медпрацівникам вакциною AstraZeneca, а дози Pfizer&BioNTech використовувати для постояльців будинків інтернатного типу (будинки для інвалідів, людей похилого віку тощо). Кількість людей у них разом із персоналом, за його словами, становить теж приблизно 58 тис. осіб.

"Нікому за блатом ці вакцини не видаватимуть. Продавати Pfizer&BioNTech теж не будуть. Це теорії змови. Вакцини, що надходять за COVAX, не призначені для продажу. Вони надаються Україні безкоштовно. Всередині механізму позначені ціни, за якими можна додатково купити. Але й вони не для продажу, а тільки для держзакупівель. Те, що держава купує, не продається. І все, що ми зараз купуємо в Китаї та Індії, теж не продається", – заявив Лапій.

За його даними, компанія Pfizer&BioNTech повідомила, що до кінця серпня буде виконувати раніше оплачені замовлення. Тільки після цього почнуть виробляти для комерційного використання вакцини.

Тому препарат почне надходити в продаж не раніше другої половини літа. Всі держави світу ставлять завдання для себе захистити групи ризику. Тільки після цього почнуть вирішувати комерційне використання. Аналогічна ситуація і в Україні

Рубрика:
Здоров'я

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: