fbpx
Сьогодні
18:07 26 Бер 2021

На Тупицького склали протокол за скасування спецзасідання КСУ

Глава Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков склав адміністративний протокол на главу Конституційного суду Олександр Тупицького, який скасував спецзасідання суду з розгляду питання про його дисциплінарний проступок.

Про це йдеться у повідомленні НАЗК, яке було розміщене на сайті.

"Голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) склав адміністративний протокол щодо відстороненого судді Конституційного Суду України (КСУ) Олександра Тупицького. Протокол складено за ч. 1 ст. 172–7 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), що стосується неповідомлення про наявність реального конфлікту інтересів", – ідеться в повідомленні.

"Тупицький не повідомив КСУ про конфлікт інтересів, який виник у нього на підставі надсилання до суду звернення ДБР про вчинення ним же дисциплінарного проступку. Тупицький скасував розпорядження про засідання, на якому мало розглядатися це звернення ДБР. Завдяки зверненню ДБР нам вдалося виявити це порушення", – цитує НАЗК главу агентства Олександра Новікова.

У НАЗК пояснюють, що суть порушення полягає в тому, що до КС надійшло звернення від ДБР про вчинення Тупицьким дисциплінарного проступку, несумісного зі статусом судді.

"Заступник голови КСУ Сергій Головатий, який відповідно до ч. 7 ст. 33 Закону України "Про Конституційний суд України" є особою, котра легітимно виконує обов'язки голови КСУ, своїм розпорядженням скликав спеціальне пленарне засідання КСУ. На засіданні планувалося розглянути направлення звернення ДБР на розгляд Постійної комісії з питань регламенту та етики КСУ. Зі свого боку Олександр Тупицький, незважаючи на відсторонення від посади голови КСУ, незаконно видав розпорядження, яким скасував раніше видане розпорядження Сергія Головатого, а також скликав спеціальне пленарне засідання КСУ на іншу дату. Маючи реальний конфлікт інтересів, Олександр Тупицький не повідомив про нього КСУ", – зазначають в НАЗК.

Як повідомляла Рубрика, 2 березня голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков направив до суду два протоколи про адміністративне порушення стосовно колишнього голови Конституційного суду України Олександра Тупицького.

Пізніше став відомо, що адмінпротоколи розглядатиме Голосіївський райсуд Києва.

Нагадаємо, що один адмінпротокол складено за ч. 4 ст. 172-6 КУпАП (подання завідомо недостовірних відомостей у декларації). НАПКА виявило недостовірні відомості в декларації Олександра Тупицького. Зокрема, суддя не вказав земельну ділянку, розташовану в Автономній Республіці Крим.

Другий адмінпротокол складено за ч. 2 ст. 172-7 КУпАП (вчинення дій або прийняття рішень в умовах реального конфлікту інтересів). НАПКА зазначає, що Олександр Тупицький міг діяти в умовах конфлікту інтересів під час участі в розгляді рішення КСУ про неконституційність е-декларування.

Крім НАЗК, кримінальну справу стосовно Тупицького за фактом вчинення самоправства порушило Державне бюро розслідувань (ДБР).

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: