fbpx
Сьогодні
15:37 25 Бер 2021

Україна стане першою країною, якій ЄБРР допоможе створити онлайн-суди

English version here

Європейський банк реконструкції та розвитку розпочинає пілотний проект з надання допомоги країнам у створенні онлайн-судів для позовів до 10 тисяч євро, першою країною стане Україна.

Про це повідомляє пресслужба ЄБРР, пише "Економічна правда".

У банку потребу в онлайн-судах обґрунтовують перевантаженістю судової системи справами, затратністю та тривалістю процесу. Пандемія лише посилила актуальність доступності судів для людей.

Також, 17% представників МСП (малих та середніх підприємств) вважають суди "основною" або "дуже серйозною" перешкодою для їх діяльності. "Витрати, пов'язані з судовим розглядом, є одними з найбільших бар'єрів для МСП", – зазначають у банку.

Така система передбачає, що процедура вирішення спорів від подання позову до винесення рішення проводиться дистанційно. Доступ матимуть безпосередньо учасники процесу та їхні представники, також будуть доступні послуги та інструменти "для полегшення доступу до правосуддя та участі в судовому процесі".

Згідно дослідження банку, онлайн-суди, впроваджені у Канаді, Британії та США, показали хороші результати. Проєкт ЄБРР працюватиме на базі досвіду цих країн, аби поширити онлайн-суди у країнах Західних Балкан, Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії.

Проєкт розпочнеться з Києва для справ від 5 тисяч до 10 тисяч євро. У випадку з малими сумами, пояснюють в установі, непропорційні судові витрати та затримки у розгляді спору є несправедливими перешкодами, що може усунути онлайн суд.

За даними Світового банку, вартість вирішення комерційного спору через місцевий суд першої інстанції в Україні становить 46,3% вартості позову.

Передусім ЄБРР здійснить комплексну оцінку показників та стандартів діяльності судів на основі міжнародних практик господарських судів. Розроблені стандарти та показники скерують та встановлять цільові показники ефективності для концепції онлайн-судів, яка буде розроблена у другому компоненті проєкту.

На другому етапі розроблять концепцію та дорожню карту, що зможуть бути відтворені в інших країнах, у які інвестує ЄБРР.

Як повідомляла Рубрика, 1 березня президент Володимир Зеленський анонсував впровадження ІТ-рішення "суд у смартфоні". 

5 березня Міністр юстиції розкрив деякі деталі проекту "Суд у смартфоні". У рамках проекту "Суд у смартфоні" вже цього року планується поєднати існуючі онлайн-послуги в одному додатку.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: