fbpx
Сьогодні
11:53 25 Бер 2021

СБУ підозрює представників організації Медведчука у підтримці окупантів Криму

English version here

Служба безпеки України підозрює представників ГО "Український вибір", яку пов'язують з нардепом Віктором Медведчуком, у сприянні у 2014 році проведенню незаконного референдуму і виборів у Криму.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

За даними слідства, учасники "Українського вибору" під час анексії Криму та Севастополя та у подальшому активно підтримували окупаційні органи влади.

"Вони стали представниками незаконних виборчих комісій і дільниць, брали участь у діяльності незаконного збройного формування "Самооборона Криму". Учасники НЗФ здійснювали незаконне переслідування українських активістів, захоплення адміністративних будівель органів влади України", — розповіли у спецслужбі.

За даними СБУ, керівництво Українського вибору імітувало ліквідацію 210 кримських осередків та продовжило антиукраїнську діяльність в тимчасово окупованому РФ Криму.

Як встановило слідство, Мін'юст України отримав документи про припинення діяльності осередків Українського вибору у Криму лише в 2017 році. На переконання слідства, це було зроблено, аби створити видимість непричетності керівництва організації до протиправної діяльності її представників в Криму.

Досудове розслідування ведеться за ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо повідомлення учасникам про підозри за ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) та ст. 111 (державна зрада) КК України.

Росія окупувала Крим 18 березня 2014 року. Верховна Рада України оголосила 20 лютого 2014 го датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію Криму незаконною і засудили дії Росії.

У той же час Росія називає окупацію "приєднанням Криму" і апелює до "відновлення історичної справедливості".

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: