fbpx
Сьогодні
11:20 25 Бер 2021

На Антарктиду вирушила 26-та Українська антарктична експедиція

Фото: МОН

На станцію "Академік Вернадський" вирушила 26-та річна українська антарктична експедиція (УАЕ) – її учасники проведуть на крижаному континенті близько 13 місяців.

Про це повідомляє пресслужба МОН, повідомляє Рубрика.

Команда знову є наймолодшою серед усіх попередніх експедицій, але очолив її один з найдосвідченіших українських полярників.

"Торік ми відправляли в Антарктику наймолодшу експедицію за всі роки – середній вік учасників був 37. Цього року, у 26-й УАЕ, середній вік ще менший – майже 36, а наймолодшому учаснику в квітні виповнюється 25 – тобто він ровесник передачі нашої станції Україні від Великої Британії. Тож ми продовжуємо відкривати антарктичну науку для молоді, даючи їй більше шансів самореалізуватися й долучитися до проведення світових досліджень, залишаючись українськими вченими", – зазначив директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

Національний антарктичний науковий центр

Водночас керівником УАЕ буде рекордсмен за кількістю зимівок на "Вернадському" – вчений-геофізик з Харкова Богдан Гаврилюк. Для нього це буде вже дев'ята річна експедиція (до цього максимальна кількість зимівель в УАЕ не перевищувала 8).

Богдан також буде найстаршим членом команди й зустріне на станції 49-й день народження.

Загалом у 26-й експедиції буде 12 учасників: 7 науковців, лікар, кухар, дизеліст, системний механік та сисадмін. З них 11 чоловіків та 1 жінка – біологиня Оксана Савенко, яке вже вдруге їде на зимівлю (це також рекорд, раніше жодна жінка двічі не зимувала).

Основними завданнями учасників річної експедиції є:

  • проведення щоденних вимірювань;
  • проведення запланованих досліджень;
  • підтримка роботи станції.

Заплановані дослідження за п'ятьма основними напрямами:

  • геокосмічні;
  • геолого-геофізичні;
  • гідрометеорологічні;
  • океанографічні;
  • біологічні.

Наприклад, вчені продовжать глобальний моніторинг грозової активності в атмосфері нашої планети, вивчення будови льодовиків із допомогою георадару та дослідження міграцій китів за допомогою фотоідентифікації.

Також буде започатковано низку нових досліджень. Зокрема, з використанням потужного метеорадару вивчатиметься формування хмар та опадів, а у китів вивчатимуть їхні "мови" та "діалекти", записані за допомогою гідрофонів.

Євгенія Задорожна

Експедиція вирушила до Антарктиди з аеропорту "Бориспіль". Їхній шлях проляже через Туреччину, Бразилію та Чилі, де на команду чекає 2-тижневий карантин. Потім кораблем вони мають дістатися станції.

Через пандемію COVID-19 й різкий ріст захворювань в Україні перед відряджанням полярники максимально обмежили всі контакти та пройшли тести на наявність вірусу, а Центр не влаштовував традиційні урочисті проводи експедиції за участі медіа та інших гостей.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: