fbpx
Сьогодні
11:43 24 Бер 2021

Зеленський підписав указ щодо захисту національних інтересів у сфері авіадвигунобудування

Президент Володимир Зеленський підписав указ про введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони щодо захисту національних інтересів в сфері авіадвигунобудування.

Указ №108/2021 від 23 березня опублікований на сайті Офісу президента.

Указ передбачає введення в дію рішення РНБО від 11 березня 2021 року "Про стан виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України від 1 березня 2018 року "Про невідкладні заходи щодо захисту національних інтересів держави у сфері авіадвигунобудування", введеного в дію Указом Президента України від 6 березня 2018 року № 58″.

Текст указу не опублікований. Йому присвоєний гриф "для службового користування".

Варто відзначити, що 11 березня РНБО прийняла рішення повернути "Мотор Січ" державі.

Довідка

У квітні 2018 року Шевченківський районний суд Києва наклав арешт на 56% акцій "Мотор Січі", які належать іноземним інвесторам.

У 2019 році колишній акціонер компанії В'ячеслав Богуслаєв підтвердив агентству "Укрінформ", що продав підприємство китайській компанії. За словами бізнесмена, китайці зобов'язалися протягом двох років інвестувати в підприємство $250 млн.

Антимонопольний комітет України кілька разів відхиляв заявку китайських інвесторів на придбання "Мотор Січі". Skyrizon намагалося дістати такий дозвіл спільно з компанією DCH українського бізнесмена Олександра Ярославського. Після того, як АМКУ в листопаді 2020 року відхилив чергову заявку, китайська компанія заявила, що має намір відсудити у держави Україна $3,5 млрд через утрачені інвестиції в "Мотор Січ".

Проти продажу ПАТ "Мотор Січ" китайським інвесторам виступали США. Під час візиту в Україну 2019 року тодішній радник президента США з питань національної безпеки Джон Болтон заявив, що спробує переконати українську владу, що співпраця з Китаєм небезпечна.

На початку серпня 2020 року в групі DCH заявили про початок партнерства з китайськими інвесторами, які представляють Skyrizon Aircraft Holdings Limited. Проте Антимонопольний комітет України не дозволив компанії DCH, власником якої є Олександр Ярославський, купити акції запорізького заводу.

Зрештою президент України Володимир Зеленський заявив, що не дозволить Китаю чи будь-якій іншій країні придбати контрольний пакет акцій компанії "Мотор Січ".

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: