fbpx
Сьогодні
20:27 22 Бер 2021

Венеціанська комісія оприлюднила висновок до закону про реформу КСУ

Венеційська комісія оприлюднила висновок щодо законопроєкту щодо реформування Конституційного Суду та відновлення довіри до конституційного судочинства в Україні.

Висновок було опубліковано на сайті Венеційської комісії.

Відтак, комісія оприлюднила висновок щодо проєкту закону про конституційну процедуру №4533, а також щодо альтернативного проєкту закону №4533-1.

Венеційська комісія позитивно оцінила положення законопроєкту №4533, що стосуються покращення доступу громадян до Конституційного суду зі скаргами. Положення, зокрема, включають можливість подачі скарг та обміну кореспонденцією в електронному вигляді, надання можливості усувати недоліки скарг, запровадження можливості відшкодування витрат скаржникам.

Комісія також схвально оцінила пропозицію чітко визначити межі повноважень Конституційного суду, заборонивши йому визнавати неконституційними закони, які не були оскаржені у встановленому порядку.

Своєю чергою в комісії висловили пропозиції щодо:

  • запровадження градації видів дисциплінарних стягнень для суддів КСУ;
  • конкурсного відбору суддів КСУ із залученням міжнародних експертів;
  • кола осіб, які матимуть право ініціювати дисциплінарні провадження щодо суддів КСУ, зокрема включивши в перелік цих осіб НАЗК;
  • можливості перегляду рішень КСУ у разі притягнення судді до кримінальної відповідальності, пов'язаної з ухваленням цього рішення.

Також у висновку наголошується, щоб КСУ проявив стриманість у разі оскарження цього закону та надати письмові пропозиції щодо можливого удосконалення його положень.

Раніше повідомлялося, що Венеційська комісія відповіла на запит Зеленського: Перевірка декларацій суддів не суперечить міжнародним стандартам.

Також Венеціанська комісія розкритикувала рішення КСУ і рекомендувала повернути позбавлення волі за брехню в деклараціях.

Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики рекомендував парламенту ухвалити ухвалити законопроєкти про відновлення повноважень НАЗК та особливості складання протоколу щодо суддів.

Нагадаємо, що у Раді зареєстрували законопроект, що відновлює повноцінну роботу НАЗК.

Раніше глава НАЗК заявив, що президент має ветувати компромісний закон про брехню в деклараціях. 4 грудня Верховна Рада прийняла компромісний законопроєкт 4460-д. Він відновлює кримінальну відповідальність за умисне декларування недостовірних відомостей та умисне неподання декларації, але не передбачає позбавлення волі за такі дії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: