Новини

У Зеленського розповіли, як президент бореться з олігархами

Президент України Володимир Зеленський розпочав процес деолігархізації в країні, спрямований не на боротьбу з окремими представниками великого бізнесу, а на зміну системи, зменшення бар'єрів для ведення бізнесу і встановлення єдиних для всіх правил гри.

Про це заявив радник Глави держави з питань економіки Олег Устенко, пише Офіс Президента. 

«Якби економічна ситуація в Україні не консервувалася у 90-х роках, ми могли б мати за результатами минулого року ВВП на рівні 400 мільярдів доларів. За фактом ми маємо трохи більше 160 мільярдів доларів», – зазначив Олег Устенко.

За його словами, вузька група зацікавлених осіб, здебільшого це олігархи, багато років намагається консервувати ситуацію в країні, розвиваючи власний бізнес, але створюючи бар'єри для входження у бізнес для інших.

«Заради цього вони використовують політичні зв'язки, медіаресурс, щоб блокувати розвиток ситуації. Виходить, що захист прав власності – те, чого хоче бізнес – нормальна судова система, ефективна боротьба з корупцією, конкуренція, демонополізація економіки, зменшення бар'єрів для ведення бізнесу, – блокує якраз ця група», – сказав радник Президента.

Тому, за його словами, процес деолігархізації неминучий.

Водночас Олег Устенко наголосив, що йдеться не про прізвище конкретного олігарха, а про зміну закритої системи, яка формувалася в Україні протягом останніх десятиліть.

«Якщо ти будеш боротися проти конкретної особистості, не змінюючи умови ведення бізнесу, умови для конкуренції, розвитку економіки, доступу до кредитного ресурсу, не полегшуючи умови для захисту бізнесу, не покращуючи судову систему, ти наткнешся на ті ж граблі», – зазначив він.

Олег Устенко повідомив, що Президент має на меті проводити деолігархізацію «широким фронтом», діючи в багатьох напрямках.

«Перш за все це те, про що говорять інвестори, коли вирішують, чи інвестувати в Україну. Вони говорять про проблему, пов'язану із захистом прав власності. Коли ти не можеш захистити власність, ти не зможеш рухати економіку вперед і забезпечувати 5% економічного зростання, без яких боротьба з бідністю буде неефективною», – зауважив радник Глави держави.

Серед першочергових заходів він також назвав амністію капіталу, проведення судової реформи, відновлення повноцінної роботи антикорупційної інфраструктури, демонополізацію економіки та розвиток конкуренції.

«Ненормально, коли сектори економіки контролюються великими олігархічними групами. Тут мають бути зрушення, і це ще одна з битв, яку веде влада для того, щоб домогтися деолігархізації економіки», – зауважив Олег Устенко.

Він нагадав, що Президент України у своєму нещодавньому відеозверненні неодноразово акцентував увагу на необхідності боротьби з олігархами, і почалася ця боротьба зі сфери надрокористування.

«У Президента Зеленського є чітка воля рухатися у напрямі боротьби з олігархатом», – переконаний Олег Устенко.

Свіжі дописи

  • Новини

Усі розвідки партнерів поінформовані про загрози й перспективи, які є зараз, – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні наголосив, що всі розвідки країн-партнерів поінформовані про наявні загрози… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Рішення для перемоги: в Україні формують добровольчий жіночий підрозділ управління БПЛА

В Україні виникла ініціатива із формування добровольчого жіночого підрозділу, що займатиметься безпілотниками у тісній інтеграції… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Зеленський провів Ставку: заслухав доповіді по фронту та про перемовини щодо звільнення полонених

Президент України Володимир Зеленський сьогодні, 29 квітня, провів засідання Ставки верховного головнокомандувача. Під час засідання… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Шмигаль провів розмову з новим Прем’єр-міністром Ірландії: обговорили ракетні атаки та конфіскацію активів рф

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль провів розмову з новим Тішоком (Прем’єр-міністром) Республіки Ірландія Саймоном Гаррісом. Про… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

У Литві вважають, що про питання повернення українців призовного віку з-за кордону мають обговорюватися на рівні ЄС

Прем’єр-міністерка Литви Інґріда Шимоніте вважає, що деякі питання повернення українців призовного віку в Україну мають… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Ракетний удар по Одесі: четверо загиблих, 28 поранених

Кількість загиблих унаслідок ракетного удару по Одесі збільшилась до чотирьох. Також відомо про 28 поранених,… Читати більше

Monday April 29th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.