fbpx
Сьогодні
16:28 22 Бер 2021

У Латвії пояснили, чому Україна досі не в НАТО

Посол Латвії Юріс Пойканс пояснив, чому Україна досі не в НАТО.

Про це він сказав в ексклюзивному інтерв'ю "Рубрика".

"Україна не в НАТО, тому що немає політичного рішення з приводу прийняття України в НАТО, тому що Україна, як країна, до 2014 року не визначилася зі своїми геополітичними пріоритетами. Це — перше питання, а друге — це реформування збройних сил України. Тобто наскільки добре і злагоджено українські збройні сили можуть співпрацювати зі збройними силами НАТО. Це також цивільний контроль над збройними силами.

На сьогодні передчасно говорити про те, що Україна буде в НАТО, але це не означає, що про це не потрібно буде говорити ніколи. Реформи в Україні відбуваються: за останні роки армія стала боєздатною, і вона знаходиться в десятці найсильніших армій Європи; йде реформа в Міністерстві оборони. Я згоден з тим, що сказав у своєму інтерв'ю посол Естонії Каімо Кууск: на сьогодні ви повинні зробити все, щоб залишити тільки політичне рішення, провівши всі реформи та прийшовши у відповідність до всіх критеріїв. Це як в школі — робити домашнє завдання, а потім чекати, що тебе переведуть до наступного класу. Це копітка робота, після якої буде результат", — пояснив пан посол.

Він підкреслив, що НАТО пов'язано навіть з реформуванням судової системи, те ж саме стосується і ЄС.

"Я б не впадав у відчай. Перспективи наче немає, але вона є. У вашому випадку — є партнерство з НАТО, є угода про асоціацію з ЄС — найголовніше імплементувати ці угоди. Після цього ви попросите подальшу співпрацю — і ми вас підтримаємо. Це дискусія "Що перше — гроші або стільці?".

А так — за всіма параметрами, Україна — це європейська країна. Наприклад, про Туреччину можна довго дискутувати, а ось до України питань немає", — підкреслив Пойканс.

Більше читайте в інтерв'ю "Є три найскладніші завдання, які Україні треба вирішувати одночасно". Посол Латвії в Україні Юріс Пойканс про українсько-латвійські реалії

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: