Корисності

День людей із синдромом Дауна: 5 міфів про “сонячних людей”

21 березня в Україні і світі відзначається Всесвітній день людей із синдромом Дауна. Їх ще називають "сонячні люди" чи "діти сонця" за відкритість та щирість.

Вперше цей день був проведений у 2006 році, його ініціаторами були Європейська асоціація Даун-синдром (EDSA) та Всесвітня асоціація Даун-синдром (IDSA).

У грудні 2011 року Генеральна Асамблея ООН оголосила 21 березня Всесвітнім днем людей із синдромом Дауна. Березень обраний тому, що синдром Дауна являє собою трисомію (березень – третій місяць року) за 21 хромосомою (тому і 21 березня).

Синдром Дауна – це генетична аномалія, якій притаманна додаткова хромосома. Люди з цим синдромом мають 47 хромосом у каріотипі замість звичних 46. Синдром відомий ще з 1866 року й названий за ім'ям англійського лікаря, який його відкрив і описав, але причини виникнення патології були відкриті вченими-генетиками лише у XX столітті.

Синдром Дауна часто призводить до змін моторики, фізичних характеристик і здоров'я людини. Життєво важливе значення для розвитку таких хворих має доступ до медичного обслуговування, програмам раннього втручання та інклюзивної освіти, а також проведення відповідних досліджень. Попри те, що діти з синдромом Дауна розвиваються дещо повільніше, ніж звичайні, пізніше починають ходити і розмовляти – вони здатні до навчання, багато з них може освоїти професію, досягти оптимальної якості життя і опікуватися собою без зайвої допомоги.

Щороку в світі народжується від трьох до п'яти тисяч дітей із цим синдромом, в Україні – понад 400. Таких малюків називають ще дітьми Сонця, але проблеми, з якими стикаються вони та їхні батьки, зовсім не сонячні. Якщо в Англії 80% всіх дітей із синдромом Дауна навчаються разом із іншими школярами, то в Україні таких набереться ледве відсоток. Проблемою для цих діток є і відвідування дитячого садка, громадських, культурних закладів. Зазвичай українці з синдромом Дауна майже приречені на ізоляцію і асоціальність. Лише останнім часом, завдяки титанічним зусиллям батькам дітей з синдромом Дауна, що об'єднуються для вирішення спільних проблем, та волонтерам, ситуація трохи зрушила з мертвої точки.

5 міфів про людей із синдромом Дауна

1️⃣  Дорослі з синдромом Дауна непрацездатні.

💢  Насправді: Дорослі з синдромом Дауна в усьому світі працюють на різних посадах – в банках, корпораціях, готелях, лікарнях, будинках для літніх людей, офісах та ресторанах. Вони задіяні у музичній та розважальній індустрії, на офіційних посадах, догляді за дітьми, спортивному полі та комп'ютерній індустрії. Як і будь-хто інший, люди з синдромом Дауна хочуть влаштуватися на роботу, де їхній вклад буде цінуватися.

2️⃣  Люди з синдромом Дауна завжди щасливі.

💢  Насправді: Люди з синдромом Дауна мають ті самі почуття, як і будь-хто інший. Вони переживають весь спектр емоцій. Неправильне враження складається тому, що люди з синдромом Дауна більш відкриті та не приховують своїх почуттів та реакцій. Вони так само реагують на позитив та прояви дружелюбності, але їм також боляче і сумно від некоректної поведінки оточуючих.

3️⃣  Дитина з синдромом Дауна негативно впливає на інших дітей у колективі.

💢  Насправді: Діти з синдромом Дауна чудово взаємодіють з іншими дітьми в колективі, вони не потребують окремих закладів для навчання. Тим більше діти із синдромом Дауна не несуть жодної загрози іншим дітям. Навпаки, колективи, у яких є такі діти, більш доброзичливі та емпатичні.
У Фінляндії, Норвегії, Швеції, Великій Британії та інших країнах діти з синдромом Дауна відвідують звичайні школи. Перебування у групі інших дітей допомагає дітям із синдромом Дауна почуватися неізольованими. Сьогоднішні однокласники в подальшому можуть стати колегами, роботодавцями. Взаємна соціалізація корисна для дітей, оскільки їм в подальшому співіснувати у суспільстві.

4️⃣  Діти з синдромом Дауна народжуються лише у жінок, старших за 35 років.

💢  Насправді: Вірогідність народження дитини з синдромом Дауна у жінок після 35 років вища, але така дитина може народитись у жінки будь-якого віку, навіть у 20-річної. Генетичний збій відбувається незалежно від здоров'я, освіти, раси, місця проживання та соціального добробуту батьків.

5️⃣  Синдром Дауна – це генетична спадкова хвороба.

💢 Насправді: Синдром Дауна відноситься до класу хромосомних аномалій. Тому, називати синдром Дауна хворобою – некоректно, правильніше казати "генетична хромосомна аномалія". Ця аномалія полягає в тому, що у хромосомному наборі людини з'являється додаткова, третя хромосома в 21-й парі, тобто люди з синдромом Дауна мають 47 хромосом, а не 46, як усі інші. Оскільки синдром Дауна не є хворобою – люди не хворіють і не страждають на синдром Дауна. Вони просто з ним живуть.

Акція "Кольорові шкарпетки"

Аби привернути увагу до інакшості, однак не меншовартості, людей з синдромом Дауна по всьому світу в цей день проходить акція "Lots of Socks". Долучитися до неї просто: треба одягти різнокольорові, непарні чи просто яскраві шкарпетки. Таким чином ви продемонструєте свою солідарність з людьми з непарною хромосомою, й водночас звернете на себе увагу перехожих, зрозумієте, як це — бути не таким, як більшість.

Давайте пам'ятати про цих "сонячних людей" і всебічно підтримувати! Відчуй себе особливим, допомагаючи особливим! Це ще один прояв толерантності, який дуже необхідний нашому суспільству.

Свіжі дописи

  • Новини

ЗМІ: Через ситуацію на фронті Зеленський скасував візит до Іспанії та Португалії

Через складну ситуацію на фронті президент України Володимир Зеленський скасував свій візит до Іспанії, який… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Українські військові на Харківщині відійшли на окремих ділянках в районах Лук’янців та Вовчанська, – Генштаб

Українським захисникам та захисницям на Харківському напрямку в районах Лук'янців та Вовчанська довелося відійти з… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Уже зранку по всій Україні ввели графіки аварійних відключень електроенергії для населення: деталі

15 травня у всіх українських областях вводяться аварійні відключення для промислових та побутових споживачів електроенергії… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Ситуація складна та викликає занепокоєння: Міноборони США прокоментувало ситуацію на фронті в Україні

Російсько-окупаційна армія на сьогодні намагається просунутись вперед на території України, ситуація на полі бою складна… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Російська армія минулої доби ще втратила понад 1500 своїх солдатів, 14 танків та 48 ББМ

Минулої доби, 14 травня, Сили оборони ліквідували ще понад 1500 загарбників, таким чином загальні втрати… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Генштаб: у Харківській області українські Сили оборони перемістились на більш вигідні позиції

У Харківській області українські підрозділи Сил оборони здійснили маневр та перемістились на більш вигідні позиції… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.