fbpx
Сьогодні
18:40 19 Бер 2021

"Драконівські тарифи для бізнесу": власник ROZETKA пояснив, чому в Україні потрібно законодавчо обмежити розмір комісії за еквайринг

В Україні в ціну кожного товару закладено 1,8-3% банківської комісії. Це порівняно більше, ніж у країнах Європи, де банкам платять 0,2-0,5%

Про це у своєму Facebook розповів власник інтернет-магазину Rozetka Владислав Чечоткін, який закликав Верховну Раду підтримати законопроект №4364, який, крім іншого, пропонує законодавчо обмежити розмір комісії за еквайринг.

"Скоро ми дізнаємося, стане Україна ближче до ЄС чи ні. Держава робить все можливе, щоб Україна ставала «кешлес» і щоб бізнес брав оплату банківськими картками. Ми двома руками «за». Тільки ось кожна карткова транзакція коштує, наприклад для ROZETKA, майже 2%. А обслуговування готівкового обігу коштує в рази дешевше.

Про що мова?

У ціні кожного товару, який продається в Україні закладені 1,8-3% банківської комісії, які кожен бізнес повинен платити банкам за проведення оплат картами. Що означають ці відсотки? Це означає, що наш споживач повинен платити більше. Це означає, що ми менше конкурентні в порівнянні з глобальними гравцями, адже будь-які постачальники з ЄС, а також всім відомі Amazon або Alibaba, платять своїм банкам 0,2-0,5%. Це означає, що ми все ще дуже далекі не тільки від Європи, але навіть від країн колишнього СНД. Для прикладу – ставка в Росії – 1%, в Казахстані – 0,7%, в Узбекистані – 0,5%. В Україні – від 1,8 до 3% і встановлювати цей відсоток можуть платіжні системи та банки, так, як їм заманеться.

І українському бізнесу нікуди подітися: приймати карти зобов'язує Закон, а майже всі платежі проходять через три банки, які в Україні можуть ставити будь-які тарифи.
В Євросоюзі подібну проблему вирішили на законодавчому рівні, зафіксувавши обґрунтований тариф.

Щоб ви легше уявили собі ці 2% за оплату картами – скажу, що за оренду 90 магазинів ROZETKA, всіх складів і всіх наших офісів ми щорічно витрачаємо менше, ніж на банківську комісію.

Або, можна навести такий приклад, чистий прибуток найбільшої торгової компанії у світі, Walmart складає приблизно 2,8% від обороту. При цьому у нас тільки за обслуговування платежів беруть до 3%!

І, якщо для великого бізнесу це важко, то для малого або підприємця-початківця – це взагалі непосильна ноша.
Банки часто використовують кешбек, як аргумент для покупки. Але ви повинні знати, що якщо б не їх драконівські тарифи, ви б і так платили менше. Тому що бізнес змушений закладати комісію у вартість товару. Якщо закон, який регулює і знижує еквайринг буде прийнятий, ми як бізнес будемо раді запропонувати вам кращу ціну. Ми переслідуємо тільки одну мету – стати цікавіше для українського споживача.

Я глибоко переконаний, що світ і Україна особливо, тримається на підприємцях. Ми рідко просимо про допомогу, в основному просимо просто не заважати. Але в цій ситуації ми безсилі.
Законодавці, мабуть, розуміють, що ситуація не вирішиться переговорами між бізнесом і платіжними системами, тому до Верховної Ради був поданий законопроект №4364, який, крім іншого, пропонує законодавчо обмежити розмір комісії за еквайринг.

Ми сподіваємося, що він буде прийнятий. Що голос навіть не бізнесу, а голос здорового глузду буде почутий!", – наголосив Чечоткін.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: