fbpx
Сьогодні
15:39 19 Бер 2021

Мінекономіки готує зміни у сфері публічних закупівель для захисту українських виробників

Мінекономіки працює над розширенням переліку інструментів та механізмів публічних закупівель, які сприятимуть отриманню переваги вітчизняними виробниками.

Про це заявив Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко в інтерв'ю журналістам в рамках Форуму "Україна 30".

"Наразі тривають переговори з ЄС, щоб ми не порушили своїх зобов'язань перед ЄС за Угодою про асоціацію. Разом з тим, впровадження додаткових інструментів та механізмів в публічних закупівлях дозволить розширити внутрішні ринки збуту для українських підприємств та сприятиме їх розвитку.

Мова йде не тільки про закупівлі державних органів влади, але й також закупівель різних державних компаній, таких як "Нафтогаз", "Укрзалізниця", які традиційно купують багато. Політику, яку ми зараз проводимо як Міністерство, – у всіх закупівлях, які відбуваються в Україні, повинні приймати участь українські виробники", – наголосив Ігор Петрашко.

За словами Міністра, на сьогодні країни ЄС активно захищають власного виробника, і Україна буде проводити таку саму політику стосовно вітчизняних підприємств.

Вже зараз, під час проведення закупівель в системі Прозорро, замовники мають можливість при визначенні переможця тендерних пропозицій враховувати нецінові критерії. Зокрема, встановлювати такі критерії, як: наявність власних виробничих потужностей, використання місцевих ресурсів, екологічні характеристики.

"Нецінові критерії будуть означати кращий сервіс в Україні, розширення виробництва в Україні", – сказав Ігор Петрашко.

Однак, наразі ці критерії є рекомендаційними і не завжди використовуються замовниками.

Разом з тим, найближчим часом замовники зможуть використовувати для оцінки пропозицій вартість життєвого циклу.

У такому випадку, вважають у Мінекономіки, український виробник навіть у разі дещо вищої ціни самого товару виграє за рахунок менших супутніх витрат. Застосування цього методу стане поштовхом як для розвитку виробництва, так і для якісного забезпечення державних потреб.

Нагадаємо, сьогодні стало відомо, що Мінекономіки здійснюватиме моніторинг цін на соціально значущі продукти та запровадило декларування цін. До таких товарів відносяться крупа гречана, цукор-пісок, борошно пшеничне вищого сорту, макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель з борошна пшеничного вищого сорту), молоко пастеризоване жирністю 2,5 % (у плівці), хліб житньо-пшеничний, яйця курячі категорії С1, птиця (тушка куряча), вода мінеральна негазована, масло вершкове жирністю 72,5 %.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: