fbpx
Сьогодні
18:03 19 Бер 2021

Декілька областей долучилися до ініціативи Зеленської зі створення універсального публічного простору

Фото: ОП

У межах ініціативи першої леді України Олени Зеленської "Без бар'єрів" голови обласних державних адміністрацій Донеччини, Вінниччини та Черкащини, а також мери Маріуполя та Вінниці підписали Меморандум про розвиток безбар'єрної архітектури.

Про це повідомляє пресслужба Офісу Президента.

Метою підписаного документа є співпраця сторін у напрямках побудови безбар'єрної України та створення практичних кейсів безбар'єрного середовища.

"Коли ми починали працювати над ініціативою "Без бар'єрів", ми розуміли, що це буде великий проєкт. Але зараз на наших очах проєкт перетворюється на масштабний рух, до якого долучаються не лише окремі люди, бізнеси, а й цілі міста та області. Буду рада бачити серед учасників нові регіони, долучайтеся", – заохотила дружина Президента.

Підписання Меморандуму про розвиток безбар'єрної архітектури.

У Меморандумі, зокрема, йдеться про:

  • сприяння у розбудові безбар'єрного середовища;
  • підвищення доступності та інклюзивності інфраструктури, транспорту, споруд, будівель і громадських просторів;
  • розробку та впровадження безбар'єрних маршрутів;
  • напрацювання та впровадження рішень з безбар'єрності, доступності та інклюзії у сферах публічних послуг, медицини, освіти, працевлаштування, ведення бізнесу, у галузі культури, туризму, спорту тощо.

Меморандум набуває чинності з моменту його підписання сторонами та діє до 31 грудня 2025 року.

"Безбар'єрність має стати не лише активною державною політикою та соціальною відповідальністю бізнесу, а й новою суспільною нормою. Ми маємо впевнено рухатись у напрямку подолання будь-яких обмежень, розширення практики інклюзії, недискримінації та забезпечення рівних прав і можливостей для всіх українців", – наголосив міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

Підписання Меморандуму про розвиток безбар'єрної архітектури.

Представники міст та областей підготували до зустрічі презентації, у яких детально опрацьовані окремі проєкти для реалізації. Наприклад, на Черкащині планується побудувати безбар'єрний дитячий садок в обласному центрі та реконструювати басейн на базі гімназії ім. С. Скляренка в Золотоноші.

Перший у Донецькій області безбар'єрний басейн олімпійського рівня буде споруджено в Маріуполі, там також планують створити Соціальний офіс і провести масштабне оновлення та облаштування універсальних пішохідних переходів зі спеціальним обладнанням для людей з вадами зору та слуху.

У Вінниці продовжиться розвиток служб супроводу незрячих, буде реалізовано дублювання суспільно важливої інформації шрифтом Брайля, аудіовізуальними засобами та покращення доступності будівель соціального значення завдяки встановленню систем звукової навігації. Цього року на Вінниччині буде реалізовано 10 проєктів "Великого будівництва" з дотриманням норм безбар'єрності на кожному з об'єктів, які вводитимуться в експлуатацію.

З усіма представленими проєктами можна ознайомитися на сайтах міських рад та обласних державних адміністрацій.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: