fbpx
Сьогодні
19:10 18 Бер 2021

У Зеленського прокоментували суперечку про термін "колабораціоніст"

Фото: ukrinform.ua

Віцепрем'єр-міністр, міністр з реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков вважає, що необхідно прибрати із закону про колаборантів термін "колабораціонізм", який відсутній в міжнародному праві з негативним забарвленням. Замість цього міністр пропонує ввести термін "пособництво".

Депутат Верховної Ради від фракції "Слуга народу", представник президента в Конституційному суді Федір Веніславський вважає, що ніякої проблеми в термінології не існує.

Про це він сказав в ефірі каналу "Україна 24".

"У членів робочої групи зі створення цього законопроєкту були дискусії з Резніковим, він дійсно пропонує термін "пособники". Але на даному етапі наша авторська група, яка зареєструвала цей законопроєкт, вважає, що термін "колабораціоніст" абсолютно чітко і точно відображає зміст цього закону. Тому що коли ми говоримо про пособництво, виникає юридична проблема розмежування в кримінально-правовому аспекті, хто такий пособник в скоєнні якогось злочину – і як розмежувати пособництво у вчиненні простого кримінально караного діяння і пособництво як окреме кримінально-правовий злочин", – сказав Веніславський.

Нардеп навів у приклад українське законодавство, норм якого немає в європейському законодавстві, і це не заважає залучати до відповідальності в ЄСПЛ.

"Насправді ніяких проблем, що ми назвемо колабораціоністами або пособниками, або посіпаками тих людей, які співпрацюють з окупаційною владою, якщо ми назвемо їх колабораціоністами – з точки зору міжнародного права і доказів в Європейському суді ніяких проблем в Україні точно не виникне. Ми це питання проговорювали, ніякого взаємозв'язку з тим, що термін зустрічається або не зустрічається в міжнародному праві, в національному правовому регулюванні немає. До того ж, деякі норми Кримінального кодексу України не зустрічаються в європейському законодавстві, і це не заважає залучати людей до відповідальності за злочини, встановлені КК. Тому ніяких проблем немає в термінології", – сказав Веніславський.

Раніше петиція до Зеленського з вимогою законопроєкту про колабораціонізм набрала 25 тисяч голосів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: