fbpx
Сьогодні
19:54 18 Бер 2021

Регулятор ЄС визнав вакцину AstraZeneca безпечною та підтвердив її ефективність

Експертний комітет із безпечності препаратів Європейського агентства з лікарських засобів під час оцінки інформації про ускладнення у щеплених вакциною AstraZeneca проти коронавірусу не знайшов однозначного зв'язку між випадками тромбозу та застосуванням препарату.

Про це заявила глава європейського медичного регулятора Емер Кук.

"Комітет дійшов чіткого наукового висновку: це безпечна й ефективна вакцина… Комітет також дійшов висновку, що вакцина не пов'язана з ризиком утворення тромбів і проблем із зсіданням крові", – цитує Емер Кук агентство "Інтерфакс-Україна".

При цьому Кук зазначила, що, втім, цілком відкидати версію про взаємозв'язок утворення тромбів із вакцинацією цим препаратом усе-таки не можна. Вона пояснила, що експерти виявили вкрай нечисленні випадки, в яких немає повної упевненості, яка причина тромбів.

Кук також сказала, що країни ЄС самі можуть ухвалювати рішення, чи застосовувати вакцину. Вона наголосила, що при вакцинації великої кількості людей завжди виникають випадки, пов'язані з виникненням яких-небудь проблем.

За словами глави регулятора, рекомендації полягають у тому, щоб підвищити обізнаність серед тих, хто проходить вакцинацію цим препаратом, про можливі побічні ефекти.

"Дуже важливо, щоб за всіма випадками побічних ефектів ретельно стежили і про них повідомляли, щоб ми могли оцінити їх і, в разі необхідності, оновити інформацію", – додала вона.

Раніше повідомлялося, що ВООЗ рекомендує продовжувати вакцинацію AstraZeneca.

Також нагадаємо, понад 15 держав в Європі призупинили використання вакцини AstraZeneca для щеплення своїх громадян через ризик утворення тромбів. При цьому влада Бельгії та Естонії заявили, що не будуть зупиняти вакцинацію від коронавірусу вакциною від AstraZeneca. Вони вважають, що зупиняти вакцинацію безвідповідально.

За словами Степанова, в Україні після вакцинації AstraZeneca не було випадків тромбозу.

Раніше Ткаченко припустив, що відмова від вакцини AstraZeneca в Європі може бути пов'язана з інформаційною кампанією проти неї з боку РФ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: