fbpx
Сьогодні
13:57 18 Бер 2021

Рада хоче позбавити НАЗК права виявляти фіктивні витрати політичних партій

У Верховній Раді 14 народних депутатів зареєстрували законопроєкт № 5253, яким пропонують заборонити НАЗК виявляти фіктивні фінансові операції та надані за заниженими або завищеними цінами послуги.

У разі прийняття законопроєкту, НАЗК зможе бачити такі порушення у звітах, але вони не зможуть бути підставою зупинення державного фінансування політичної партії за кошти платників податків.

У НАЗК звертають увагу, що поміж цих народних депутатів присутнє керівництво всіх фракцій Парламенту.

НАЗК пов'язує цей намір депутатів зі своєю результативною роботою в частині контролю за тим, як партії витрачають кошти державного фінансування за кошти платників податків.

Так, у 2020–2021 роках через виявлені грубі порушення у фінансових звітах НАЗК призупинило фінансування трьох парламентських партій: «ВО «Батьківщина», «Голос» та «Слуга Народу».

«Після рішення Конституційного Суду щодо е-декларування, ми сприймаємо цей законопроєкт як наступну найбільшу загрозу для результативної роботи НАЗК. За останній рік НАЗК показало, що ми відповідально слідкуємо за тим, як партії витрачають державні кошти. На жаль, у відповідь ми отримуємо ще одну спробу «вбити» одну з ключових функцій НАЗК», — зазначив Голова НАЗК Олександр Новіков.

У НАЗК вважають, що  таким чином партії зможуть безкарно проводити фіктивні фінансові операції з коштами платників податків.

Як зазначає НАЗК, причиною для зупинення держфінансування цих партій стало те, що:

  • одна з партій заплатила за послуги медіа-моніторингу понад 500 тис. грн. за вказані кошти виконавець надав звіт, який є точною копією інформації, раніше розміщеної на офіційному вебсайті однієї з громадських організацій;
  • у звітах іншої партії вказано, що вона перерахувала понад 2 млн грн за організацію та забезпечення проведення форумів на підставі неіснуючих на той момент документів;
  • ще одна партія перерахувала кошти п'ятьом компаніям за договорами понад 14 млн грн за поліграфічну продукцію. Голови місцевих організацій, які згідно документів отримували цю продукцію, за даними державних органів знаходилися в цей час за кордоном. Водночас рахунки цих компаній, на які повинні були перераховуватись кошти, були відкриті пізніше дати укладання самих договорів.

Як повідомляла Рубрика, 1 березня НАЗК повідомило, що виявило у звітах партії "Слуга народу" ознаки 3 кримінальних порушень. Зокрема НАЗК виявило рух виявило рух коштів між  контрагентами партії, а це може вказувати на фіктивність всіх проведених операційТого ж дня НАЗК зупинило держфінансування партії "Слуга народу".

Зі свого боку голова політсили Олександр Корнієнко заявив, що "Слуга Народу" з'ясовує підстави для призупинення державного фінансування та проводить аналіз зауважень з боку НАЗК. Партія має показати, чи дійсно вона витрачала державні кошти, і якщо так, то куди насправді.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: