Відсьогодні в Україні почали діяти нові штрафи за порушення ПДР

В Україні почали діяти нові штрафи за порушення дорожнього руху.

Вчора відповідний закон був опублікований у виданні "Голос України". Він набрав чинності з дня, наступного за днем ​​оприлюднення.

Це означає, що:

  • відновлюється і збільшується відповідальність за керування авто напідпитку від 17 тисяч грн за перший випадок до 51 тис. грн з позбавленням водійських прав на 10 років. За третій випадок – конфіскація авто;
  • посилюється кримінальна відповідальність за порушення ПДР, вчинене в стані алкогольного чи іншого сп'яніння, що спричинило тяжкі наслідки;
  • збільшується штраф за перевищення швидкості руху більш як на 50 км/год (з 510 до 3400 грн), за залишення місця ДТП – з 255 до 3400 грн з позбавленням права керування ТЗ на строк 1-2 роки або без такого;
  • збільшується штраф за керування або передачу керування ТЗ особою, яка не має права ним керувати, – з 510 до 3400 грн, а повторне протягом року – 40800 грн з позбавленням права керування ТЗ на строк від 5 до 7 років (можливе також оплатне вилучення ТЗ);
  • збільшується штраф за керування ТЗ особою, яка була позбавлена такого права, з 510 до 20 400 грн, а повторне протягом року – 40 800 грн з позбавленням права керування ТЗ на строк від 5 до 7 років (можливе також оплатне вилучення ТЗ).

Штрафи за п'яне водіння

Якщо водій перебував у стані сп'яніння, йому буде загрожувати штраф у розмірі 17 тисяч грн (до цього штраф становив 10,2 тисячі) з позбавленням водійських прав на рік.

За повторне порушення протягом року оштрафують вже на 34 тисячі гривень з позбавленням права керування транспортними засобами на строк три роки з оплатним вилученням авто або без такого.

Або ж це будуть карати адміністративним арештом на строк десять діб з позбавленням права керування транспортними засобами на три роки з оплатним вилученням авто або без такого.

А якщо водій порушить втретє, його чекає 51 тисяча гривень штрафу, позбавлення прав на 10 років і конфіскація транспортного засобу. Або ж загрожуватиме адмінарешт на 15 діб з позбавленням права керування транспортними засобами на 10 років, з конфіскацією авто, що знаходиться в приватній власності порушника.

Новий підхід до позбавлення прав

Вводиться новий підхід до позбавлення водійських прав. Тепер терміни будуть не замінюватися, а плюсуватися.

Тобто, якщо людину позбавили прав строком на один рік, то у випадку другого порушення 1 рік замінювався 3 роками. Тепер терміни будуть плюсуватися, тобто 1+3.

Тюрма за ДТП з жертвами

За ДТП в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп'яніння, у результаті якого потерпілий отримав травми середньої тяжкості, позбавлятимуть волі на строк до трьох років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від трьох до п'яти років.

Такі ж дії будуть карати позбавленням волі на термін до 3 до 8 років (позбавлення прав від 5 до 8 років) в разі важких травм потерпілого.

Якщо потерпілий загинув, п'яному винуватцю загрожує позбавлення волі на термін від 5 до 10 років з позбавленням прав на термін від 5 до 10 років. Якщо жертв кілька – це каратимуть позбавленням волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням прав на термін від 7 до 10 років.

Штрафи для водіїв

Мінімальний штраф за непристебнутий ремінь, відсутність шолома у мотоцикліста, неосвітлений номерний знак, розмову по телефону за кермом без гарнітури, порушення правил проїзду перехресть, зупинок, проїзд на заборонний сигнал світлофора, правил обгону підвищили до 510 гривень.

За втечу з місця ДТП штраф складе 3,4 тисячі гривень. Таке ж покарання буде за перевищення швидкості в населених пунктах більш ніж на 50 км/год.

За ненадання переваги в русі авто "швидкої", поліції або аварійній службі адмінстягнення складе 680 грн. Створення аварійної ситуації каратимуть штрафом у 1445 грн, а за порушення, яке призвело до ДТП – 850 грн.

Їзду без прав каратимуть штрафом у 425 грн. Якщо у водія прав немає зовсім, йому доведеться заплатити 3,4 тисячі грн. Раніше позбавлених прав водіїв чекає 20,4 тисяч грн штрафу.

Повторне протягом року вчинення такого порушення загрожуватиме 40800 грн штрафу з позбавленням права керування транспортом на термін від 5 до 7 років і з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

Штрафи для пішоходів

Пішоходів, які переходять дорогу в недозволеному місці, каратимуть штрафом у 255 грн. При цьому раніше розмір штрафу становив лише 51 гривню. За порушення ПДР велосипедисти повинні будуть заплатити штраф у розмірі 340 грн. За ці ж порушення, вчинені в нетверезому вигляді – 680 грн, за створення аварійної ситуації – 850 грн.

У Міністерстві внутрішніх справ сподіваються, що нові штрафи дисциплінують водіїв і знизять смертність на дорогах на 10-15%.

Адже, за словами заступника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, тільки минулого року на дорогах України загинуло 3,5 тис. українців.

"Слово і Діло" опублікувало в Telegram інфографіку, як зміняться штрафи для водіїв.

Свіжі дописи

  • Новини

Зеленський окреслив нагальні пріоритети: позиції на фронті, захист людей і громад, зрив будь-яких спроб наступу росіян

Президент України Володимир Зеленський окреслив нагальні пріоритети: позиції на фронті, фізичний захист людей і громад,… Читати більше

Wednesday May 8th, 2024
  • Новини

Російські окупанти прорвалися до Красногорівки, але ЗСУ заблокували штурмові групи ворога, – ОСУВ “Хортиця”

Штурмові групи російської армії змогли прорватися до Красногорівки, що на Авдіївському напрямку у Донецькій області.… Читати більше

Wednesday May 8th, 2024
  • Новини

Зеленський заслухав доповіді міністра оборони та головнокомандувача ЗСУ про ситуацію на фронті

Президент України Володимир Зеленський сьогодні 8 травня заслухав доповідь міністра оборони України Рустема Умєрова та звіт головнокомандувача… Читати більше

Wednesday May 8th, 2024
  • Новини

Це “божевільна місія”: Угорщина виступила проти створення фонду НАТО на €100 млрд для України

Угорщина не братиме участі у фонді НАТО для України на 100 млрд євро, який запропонував створити генсек… Читати більше

Wednesday May 8th, 2024
  • Новини

В Індії затримали чотирьох людей: намагалися вербувати найманців для війни проти України

Правоохоронці Індії заарештували чотирьох людей, які займалися вербуванням найманців для відправки їх на війну проти… Читати більше

Wednesday May 8th, 2024
  • Новини

Остін: Наразі зарано говорити про ефект на полі бою від наданого Україні фінансування, на це потрібен час

Наразі "надто рано" говорити про ефект на полі бою від наданого Україні фінансування військової допомоги… Читати більше

Wednesday May 8th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.