fbpx
Сьогодні
16:53 17 Бер 2021

Степанов пояснив, чому чекати другого щеплення від коронавірусу доведеться довше

English version here

Міністерство охорони здоров'я за рекомендацією Національної технічної групи експертів збільшило інтервал між першим та другим щепленнями вакциною CoviShield з 28 днів до 90 днів.

З якою метою це було зроблено в ефірі каналу "Україна 24" пояснив очільник МОЗ Максим Степанов.

"Відповідно до досліджень, що були проведені у Великій Британії, Канаді, Франції, в інших країнах, які раніше почали вакцинацію разом з компанією AstraZeneca, для того, щоб досягти більшої ефективності вакцини, потрібно, щоб період між першим і другим щепленням оптимально був до 12 тижнів, краще 12 тижнів. Наші імунологи вивчили це питання і рекомендували Міністерству охорони здоров'я збільшити з 4 до 12 тижнів. Це пов'язано з ефективністю дії вакцини, з більшим захистом людини", – сказав Степанов.

Також міністр ще раз нагадав про те, що випадків побічних ефектів від щеплень дуже мало.

"Щодо побічних ефектів. При здійсненні 62 тис. щеплень на вчорашній день у нас було 362 побічних ефекти, незначних, це менше 1%. З приводу європейських країн, які призупинили щеплення вакциною AstraZeneca, то я впевнений, що це тимчасовий захід. Регулятор вивчає, чи можливо, щоб побічна реакція на вакцинацію була саме така. Вчора була заява європейського регулятора, що ніяких зв'язків між тромбозом і вакцинацією не встановлено", – сказав Степанов.

Зазначимо, ВООЗ рекомендує продовжити використання вакцини AstraZeneca.

За словами Степанова, в Україні після вакцинації AstraZeneca не було випадків тромбозу.

Раніше Ткаченко припустив, що відмова від вакцини AstraZeneca в Європі може бути пов'язана з інформаційною кампанією проти неї з боку РФ.

AstraZeneca вже прокоментувала зупинення низкою країн щеплень її вакциною.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: